Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van week 5 Gemeentepersoneel bezorgt tijdelijk deel van post Zaanstad en andere besluiten
06-02-2006

Aanvraag voor Buurt-, Onderwijs- en Sportimpuls Het College van B&W gaat akkoord met het voorstel om zes aanvragen in te dienen bij het ministerie van VWS voor de Tijdelijke Stimuleringsregeling Buurt, Onderwijs en Sport (BOS) voor de periode van 2007 tot en met 2010. De regeling is er op gericht om activiteiten te organiseren om achterstanden te verminderen van jeugdigen van 4 tot 19 jaar op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding, sport of bewegen. Het is de bedoeling dat in alle wijken van Zaanstad activiteiten worden opgezet. De activiteiten komen tot stand door een samenwerking van partijen uit de buurt, het onderwijs en de sport.

Vrijstellingsprocedure bouwen stadhuis
Het College heeft besloten tot het starten van een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ten behoeve van het bouwen van een stadhuis, busstation en gemeentearchief op de locatie Stationsplein te Zaandam, aanvrager NS Vastgoed B.V. De procedure is nodig omdat het bouwplan op onderdelen strijdig is met de ter plaatse geldende bestemmingsplannen. Het bouwplan ligt vanaf donderdag 3 februari 2006 vier weken voor een ieder ter inzage.

Zaanstad actualiseert bestemmingsplannen Kogerveld, centrum Assendelft en Peldersveld Hoornseveld
Gemeente Zaanstad actualiseert de komende jaren 27 bestemmingsplannen in Zaanstad. Drie van deze bestemmingsplannen zijn plan Kogerveld, plan centrum Assendelft en plan Peldersveld Hoornseveld. Het College van B&W is akkoord met de voorontwerpen van centrum Assendelft en Peldersveld Hoornse Veld. De beide voorontwerpen worden woensdag 8 februari 2006 gepubliceerd in het huis-aan-huisblad het Zaans Stadsblad. Vervolgens liggen de voorontwerpen vanaf donderdag 9 februari t/m woensdag 8 maart 2006 ter inzage. De data van de inloopavonden voor de plannen worden ook gepubliceerd in het Zaans Stadsblad.

Ook is het College akkoord gegaan met het ontwerp bestemmingsplan Kogerveld. Het voorontwerp bestemmingsplan had al ter inzage gelegen voor de inspraak en is naar diverse instanties gestuurd. Naar aanleiding hiervan zijn een aantal reacties ontvangen en is het voorontwerp bestemmingsplan aangepast. Het ontwerp bestemmingsplan wordt 8 februari 2006 gepubliceerd in de Staatscourant en in het huis-aan-huisblad het Zaans Stadsblad. Vervolgens ligt het ontwerp vanaf donderdag 9 februari t/m woensdag 22 maart 2006 ter inzage.

Zaanstad-medewerkers gaan gemeentepost bezorgen Zaanstad gaat tijdelijk een deel van de eigen post laten bezorgen door gemeentepersoneel. Aan deze proef doet een viertal medewerkers van de Dienst Stadsbedrijven mee. Het gaat om medewerkers in typische `slijtageberoepen' die de kans lopen arbeidsongeschikt te raken. De functies die zijn achterlaten gaan B&W invullen met medewerkers van Baanstede.

De pilot is ingegeven door een aantal motieven. Allereerst gaat het er de gemeente Zaanstad als werkgever om goed personeelsbeleid te voeren. Met name binnen de Dienst Stadsbedrijven zijn ambtenaren aan het werk in uitvoerende beroepen als straatmaker, vuilnisman en onderhoudsmedewerker. Een aantal van deze medewerkers dreigt onder meer door slijtageklachten in de WIA terecht te komen als ze langer in hun huidige functie actief blijven. Het fysiek minder belastende postbestellen zou voor hen een goed alternatief kunnen zijn.

Het inzetten van medewerkers om een deel van de eigen post te bezorgen is qua kosten vergelijkbaar dan wel voordeliger dan het inhuren van TPG of andere dienstverleners. De proef duurt een half jaar. Na die periode wordt bekeken of de groep postbestellers uitgebreid kan worden. Niet alle soorten gemeentepost zal door de nieuwe postbestellers worden afgeleverd. Afgelegen locaties (ook binnen Zaanstad) en onder meer aangetekende en verkiezingspost valt buiten de afspraken.

Voorstel uitsluiting werking art. verordening 2005 Alle gemeenten dienen op grond van de BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) voor hun jaarrekening een accountantsverklaring te krijgen voor de rechtmatigheid. Rechtmatigheid houdt in dat de accountant van de gemeente kan toetsen of de wet- en regelgeving door de gemeente in acht wordt genomen. B&W hebben ingestemd om een aantal specifieke (niet zwaarwegende) onderdelen in een aantal verordeningen, nog niet onder de werking van de rechtmatigheidscontrole te laten vallen. Omdat van een aantal onderdelen pas eind 2005 is duidelijk geworden dat zij onder het normenkader vallen, is om dit uitstel gevraagd. Dit voorstel gaat nog ter besluitvorming naar de raad.

Voortgang project Watering West - Wormerveer
In oktober 2004 heeft het College van B&W ingestemd met het plan van Evean en Parteon voor de bouw van 259 (zorg)woningen en bijbehorende voorzieningen in het gebied rond de huidige Noordse Balk in Wormerveer. Het college heeft nu kennisgenomen van de opgelopen vertraging in de uitwerking van het plan en dringt bij de initiatiefnemers aan op het inlopen van deze vertraging. Het College aanvaardt de consequentie dat verplaatsing van korfbalvereniging de Kieviten onvermijdelijk is door de realisatie van dit plan en dat de erfpachtovereenkomst met de vereniging opgezegd dient te worden. Daarbij is het zaak van de ontwikkelaar om samen met de Kieviten deze verplaatsing te realiseren. Een samenvatting van de voortgangsrapportage wordt ter kennisname aan de Raad aangeboden.

Verder besloten B&W:

* Akkoord te gaan met de herbenoeming van leden van de straatnaamcommissie.

* Akkoord te gaan met een vrijstelling artikel 19 WRO t.b.v. een bouwplan van de Stichting Goed Wonen voor het bouwen van twee appartementencomplexen locatie Smeekeven te Assendelft.
* De aangevraagde vrijstelling van het bestemmingsplan met betrekking tot het vergroten van het Pascalcollege te verlenen.
* In te stemmen met de begrenzing van het Nationaal Landschap Laag Holland zoals aangegeven in het concept-ontwerp 'streekplanherziening Noord-Holland Zuid'.

* Akkoord te gaan met een vrijstelling artikel 19 WRO t.b.v. het bouwen van 16 woningen met garage en berging lokatie J.J. Allenstraat 266 te Westzaan.

Bijgewerkt op 06-02-2006