Gemeente Zaanstad

Gemeentelijke Ombudsman start spreekuur in Zaanstad Ombudsman wil dienstverlening aan inwoners van Zaanstad verbeteren 31-01-2006

Vanaf donderdag 2 februari 2006 houdt de Gemeentelijke Ombudsman elke eerste donderdag van de maand spreekuur van 16.00 tot 18.00 uur in het Railpoint Office, Ebbehout 31 in Zaandam. Iedereen met klachten over het handelen van gemeentelijke diensten en personen kan bij de ombudsman terecht. De ombudsman wil zijn dienstverlening aan de inwoners van Zaanstad verbeteren door middel van het spreekuur ter plaatse.

Bereikbaarheid en zichtbaarheid ombudsman
Sinds 2001 is Zaanstad aangesloten bij de Gemeentelijke Ombudsman van Amsterdam. Inwoners van Zaanstad konden maandelijks terecht op het spreekuur van de ombudsman in Amsterdam. Met het maandelijkse spreekuur ter plaatse wil de ombudsman beter bereikbaar en bekend worden. Ook de gemeenten Landsmeer, Oostzaan, Waterland, Weesp en Almere zijn inmiddels aangesloten bij de Gemeentelijke Ombudsman.

Spreekuur
Elke eerste donderdag van de maand houdt de ombudsman spreekuur in het Railpointoffice in Zaandam. De inwoners van Zaanstad kunnen gratis gebruikmaken van deze dienstverlening en de klacht over de gemeente aan hem voorleggen. De ombudsman beoordeelt vervolgens of en welke stappen hij gaat ondernemen.

Aanmelden voor het spreekuur is niet nodig. Mensen die twijfelen of de ombudsman hen kan helpen of die andere vragen hebben, kunnen telefonisch contact opnemen (op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur via 020 625 9999).

Een klacht kan ook schriftelijk worden ingediend bij de ombudsman: Gemeentelijke Ombudsman, Amstel 1, 1011 PN Amsterdam, per e-mail naar ombudsman@ombudsman-amsterdam.nl of via de website www.gemeentelijkeombudsman.nl.

Klachtenbehandeling door de ombudsman
De ombudsman doet onderzoek naar het handelen van diensten en personen waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Er kunnen geen klachten worden ingediend over niet-gemeentelijke instanties, zoals politie, UWV of CWI. De klacht moet eerst schriftelijk zijn ingediend bij de desbetreffende gemeente en mag niet over algemene beleidskwesties gaan. Ook mag de zaak nog niet aan de rechter voorgelegd zijn.

Jaarlijks voert de ombudsman ongeveer vijftig onderzoeken uit naar aanleiding van klachten van burgers over de gemeente Zaanstad. Naast het verrichten van onderzoek naar aanleiding van klachten van individuele burgers, heeft de ombudsman voor 2006 een onderzoeksplan opgesteld waarbij meer onderzoek uit eigen beweging wordt gedaan. Waar mogelijk of noodzakelijk worden de onderzoeken uitgebreid tot Zaanstad.

Verhuizing
Op 3 maart 2006 verhuist de Gemeentelijke Ombudsman van de huidige locatie in het stadhuis (stopera) van Amsterdam naar de Singel 250, hoek Raadhuisstraat. Op dat moment is er ook een nieuwe huisstijl en een vernieuwde website.

Bijgewerkt op 06-02-2006