Gemeente Ede

nummer 22 / Ede, 6 februari 2006

Eerste vier werkzoekenden worden opgeleid tot beveiligingsmedewerker met een baan in het vooruitzicht!
Gemeente Ede en Group 4 Securicor helpen samen werkzoekenden met bijstandsuitkering aan baan

De gemeente Ede en beveiligingsbedrijf Group 4 Securicor gaan samenwerken om werkzoekenden met een bijstandsuitkering uit gemeente Ede, op te leiden tot beveiligingsmedewerkers en stelt hen een baan in het vooruitzicht. Deze vorm van samenwerking is uniek in Nederland en heeft voor alle betrokkenen voordelen.

Het samenwerkingsproject draagt de naam Way To Security (WTS) en bestaat er uit dat de afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) van de gemeente Ede uit haar bestand van bijstandsgerechtigden 4 personen de mogelijkheid geeft om bij de gemeentelijke afdeling Toezicht, een erkend leerbedrijf, te worden opgeleid tot beveiligingsmedewerker. De opleiding duurt zes maanden, vervolgens gaan de kandidaten 8 maanden betaald werkervaring opdoen bij Group 4 Securicor en aansluitend krijgen zij een regulier contract aangeboden. Tijdens de opleiding worden zij deels ingezet als toezichthouder (voorheen stadswacht) in Ede Centrum.

Het voordeel voor de gemeente Ede is dat op deze wijze een aantal uitkeringsgerechtigden uitstroomt naar betaald werk én dat gedurende de opleiding een aantal aspirant toezichthouders in Ede Centrum kunnen rondlopen. De functie van Stadswacht staat namelijk vanwege bezuinigingen op rijksniveau onder druk. Voordeel voor Group 4 Securicor is dat het bedrijf op deze wijze in een vroeg stadium betrokken is bij het opleiden van personeel en dat het met inzet van gemeentelijke reïntegratiegelden tegen lage kosten aan goed opgeleid personeel komt.

Het unieke van dit reïntegratietraject is de vroegtijdige betrokkenheid van de uiteindelijke werkgever Group 4 Securicor in de eerste fase van de werving en selectie waardoor deze werkgever bereid is een baangarantie af te gegeven.

Op 13 februari 2006 tekenen de eerste vier uitkeringsgerechtigden hun arbeidscontract en bezegelen Group 4 Securicor en de gemeente Ede hun samenwerking.

---