Vereniging Natuurmonumenten


meer natuur dankzij uitbreiding camping
06-02-2006

Natuur

Aan de natuur die Wolfheze rijk is, is 2,7 hectare voormalig akkerland toegevoegd. Deze extra natuur is mogelijk door samenwerking tussen Vereniging Natuurmonumenten, gemeente Arnhem en Chaletpark Lindenhof. De eigenaar van het park, de familie Aalderink, had in het verleden bouwland gekocht met de bedoeling hiermee zijn park uit te breiden met seizoensplaatsen voor kampeerders. De gemeente Renkum stond uitbreiding toe, op voorwaarde dat de familie Aalderink de oppervlakte grond die hiermee gemoeid is, zou compenseren met natuur. De eigenaar van de camping heeft daarop 2,7 hectare van het bouwland verkocht aan Natuurmonumenten. De runderen die het nieuwe gebied zullen begrazen zijn van de gemeente Arnhem, waartoe de Johannahoeve ook behoort.

Open landschap

De nieuwe beheerder, Natuurmonumenten, wil het open landschap behouden en verwacht dat het gebied zich zal ontwikkelen naar een heide-achtige situatie. Om het gebied open te houden laat Natuurmonumenten hier runderen grazen. Het zijn de runderen die ook al op de aangrenzende heide van de Johannahoeve lopen. De Johannahoeve en het nieuwe gebied zullen beiden toegankelijk zijn voor wandelaars. Ook honden, mits aangelijnd, zijn welkom. Dit laatste is een verandering ten opzichte van de oude situatie.

Recreatie

Eigenaar Aalderink is zeer tevreden met deze uitkomst. `Op deze manier kan ik mijn bedrijf uitbreiden en ligt mijn bedrijf pal tegen een natuurgebied. Dat is voor mijn gasten een pre. Ik ben een recreatieondernemer, daarom laat ik het natuurbeheer graag over aan een deskundige organisatie.'

Noot voor de reactie: