Waterschap Velt en Vecht


(06-02-2006)

Tentoonstelling over water in het Dierenpark Emmen

Samen met Waterleidingmaatschappij Drenthe heeft waterschap Velt en Vecht in het Wallangandapaviljoen in het Dierenpark Emmen een tentoonstelling over water ingericht. De tentoonstelling gaat over de grote en kleine kringloop van het water en bestaat uit verschillende onderdelen. Op speelse wijze wordt zowel aan kinderen als aan volwassenen duidelijk gemaakt hoe wij met water omgaan.

Micro-zoo
Hier is een waterzuiveringsinstallatie gebouwd en kun je zien hoe bacteriën en planten de afvalstoffen uit het afvalwater halen. Het gezuiverde water kan weer gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten en voor de vijvers in het park. Met grote microscopen en een maquette wordt aan kinderen en volwassenen duidelijk gemaakt hoe dit allemaal werkt.

Sloot en plas
Het water van een rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat terug naar de natuur. In een aquarium, gevuld met gezuiverd afvalwater, zwemmen vissen die in de Nederlandse wateren voorkomen. Bij een wand met luikjes kun je nog meer te weten komen over de natuur rondom sloot en plas.

Waterfabriek
Het water van de nijlpaarden, pinguïns en soepschildpadden wordt apart gezuiverd. Daar is in de waterfabriek van alles over te lezen.

Als je de kraan opendraait
Met knoppen, hendels, video en een heus poppenhuis, wordt over het werk van de Waterleidingmaatschappij Drenthe verteld. Bij een rek met flessen kun je zien hoeveel, of eigenlijk hoe weinig, zoet water er op de wereld is. Filmbeelden geven uitleg over het gemak waarmee drinkwater hier uit de kraan komt terwijl mensen in een Afrikaans land als Kenia hiervoor lange afstanden moeten lopen. Het poppenhuis laat zien hoeveel water we per dag gebruiken. Er komt ook al een taak van waterschap Velt en Vecht aan de orde, namelijk het zuiveren van afvalwater in een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Droge voeten, natte voeten
Bij het gedeelte `Droge voeten, natte voeten' laat waterschap Velt en Vecht zien wat er gebeuren moet in Noord-Oost Drenthe en Zuid-Oost Overijssel om water te beheren. Er wordt aandacht besteed aan vasthouden, bergen en afvoeren van water en bezoekers kunnen zelf stuwen in werking zetten. Levende dieren kunt u in deze tentoonstelling niet vinden maar wel opgezette muskusratten. Bij hun hol kunt u lezen waarom deze dieren schadelijk zijn voor kaden en dijken.

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200