Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland. * District Achterhoek

P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK

2 februari 2006

////////////////////////EMBARGO tot 6 februari 10.00 uur! ///////////////////////

Politie Achterhoek pakt meer verdachten op

Het politiedistrict Achterhoek heeft in 2005 2995 verdachten van misdrijven opgepakt. Dit is een behoorlijke stijging ten opzichte van 2004, toen 2250 verdachten werden aangehouden. Deze sterke stijging is vooral te danken aan de goede samenwerking tussen de plaatselijke politieteams en de recherche. De politieteams hebben in 2005 meer onderzoeken zelf gedaan, hierbij geholpen door de recherche. Hierdoor konden meer misdrijven worden onderzocht en opgelost. Een speciaal rechercheteam richtte zich in 2005 op de veelvoorkomende kleine criminaliteit waar de inwoners van de Achterhoek veel last van hebben. Denk hierbij aan auto-inbraken en vernielingen. Dit team was erg succesvol en loste 90% van de 248 onderzochte zaken op. Hierbij werden 350 verdachten aangehouden. Daarnaast werden verschillende grote rechercheonderzoeken goed afgerond, waaronder de moord op Doetinchemmer Jolink, de brandstichtingen in de Achterhoek, misdrijven door groepen jongeren in Doetinchem en overlast van drugs in de gemeente Berkelland.

Biketeam

In 2005 nam het uitgaansgeweld toe. Daarom besteedt de Achterhoekse politie dit jaar veel aandacht aan het bestrijden van uitgaansgeweld. Op uitgaansavonden zijn extra politiemensen op straat en ook worden mogelijk flexteams ingezet. Dit zijn teams van politiemensen die speciaal gericht zijn op het aanpakken van het uitgaansgeweld. Daarnaast krijgt de politie de beschikking over een eigen biketeam: politiemensen op mountainbikes, die vooral in het centrum van de grotere plaatsen zullen worden ingezet. Naast deze maatregelen, speelt de politie ook een grote rol in de integrale aanpak van uitgaansgeweld en andere overlast, onder andere in Doetinchem en Ulft. Samen met partners als de gemeente, de verslavingsinstellingen, jeugdinstellingen en horecagelegenheden wordt geprobeerd de overlast structureel terug te dringen.

Fietsdiefstal

Ook gaat de politie veel aandacht besteden aan het terugdringen van fietsdiefstallen. Hoewel het aantal gestolen fietsen in 2005 met 10% flink daalde (van 2082 in 2004 naar 1893 in 2005) en het aantal aangehouden fietsendieven steeg naar 60 (47 in 2004), wil de politie het aantal fietsdiefstallen in 2006 nog verder terugdringen. Elk politieteam zal daarom extra tijd en aandacht geven aan fietsendiefstal. Als voorbeeld dient het project 'Houd de fiets' uit Winterswijk. Wijkagent Albert de Graaf kreeg voor dit succesvolle project in 2005 de Vergulde Fietsketting uitgereikt van de Fietsersbond.

Naast het aantal fietsdiefstallen, daalde in 2005 ook het aantal woningbraken (met 23 %), auto-inbraken (12 %) en autodiefstallen (21 %). Helaas steeg het aantal verkeersongevallen behoorlijk (van 4081 tot 4168). Hierbij waren 29 verkeersdoden te betreuren, 11 meer dan het jaar ervoor.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld kreeg veel aandacht in 2005. Was het voorheen nog vaak moeilijk om slachtoffers van huiselijk geweld te bewegen om aangifte te doen, in 2005 steeg het aantal aangiftes met 150 % tot 174. Ook de landelijke aandacht voor huiselijk geweld is enorm gestegen en zorgt voor meer aangiften via allerlei disciplines. In 2005 werden 111 verdachten voor dit feit aangehouden. Het aantal aanhoudingen is voor een groot deel te danken aan meer scholing en meer aandacht van politiemensen voor de aanpak van huiselijk geweld.

Noot voor de redactie/