presenteert maandag 6 februari 2006 in Rotterdam het rapport "Kernfunctionaliteit landelijke infrastructuur met betrekking tot de realisering van een signaleringssysteem voor risicojongeren". Deze presentatie vindt plaats in samenwerking met wethouders van de gemeenten Leeuwarden, Hengelo, Enschede, Helmond en Rotterdam in de Kunsthal Rotterdam (aanvang 13.00 uur ). Namens de gemeente Leeuwarden is wethouder Gerrit Krol van Onderwijs aanwezig. afz: "Gemeente Leeuwarden" Gemeente Leeuwarden

Staatssecretaris Ross presenteert Rapport Verwijsindex Risicojongeren

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport presenteert maandag 6 februari 2006 in Rotterdam het rapport "Kernfunctionaliteit landelijke infrastructuur met betrekking tot de realisering van een signaleringssysteem voor risicojongeren". Deze presentatie vindt plaats in samenwerking met wethouders van de gemeenten Leeuwarden, Hengelo, Enschede, Helmond en Rotterdam in de Kunsthal Rotterdam (aanvang 13.00 uur ). Namens de gemeente Leeuwarden is wethouder Gerrit Krol van Onderwijs aanwezig.

Het ministerie van VWS heeft voor de realisering van een landelijke aanpak voor een Verwijsindex Risicojongeren de expertise ingeroepen van de bovengenoemde gemeenten. Deze gemeenten hebben hun praktijkervaring en projectplannen gedeeld met het ministerie. Het resultaat is een rapport met richtlijnen als vertrekpunt voor de realisatie van een landelijke Verwijsindex Risicojongeren. Deze zal door het ministerie in samenwerking met de betrokken gemeentes ontwikkeld gaan worden. Het streven is dat iedere Nederlandse gemeente vanaf 1 januari 2007 over een Verwijsindex Risicojongeren beschikt.

De gemeente Leeuwarden ontwikkelde als één van de eerste gemeenten in Nederland, met subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, een registratiesysteem voor zorg- en risicojongeren van 0 - 23 jaar. Met behulp van deze Zorgmonitor/Verwijsindex wordt deze groep jongeren vroegtijdig opgemerkt, waardoor de hulpverlening beter op elkaar kan worden afgestemd. Hiermee hoopt de gemeente Leeuwarden onder andere het voortijdig schoolverlaten te voorkomen.

De Zorgmonitor/Verwijsindex vormt een onderdeel van het basisregistratieprogramma ZiZeO (Zicht op Zorg en Onderwijs). Het systeem brengt zorg- en risicojongeren in kaart. Het registreert welke instanties en personen wanneer betrokken zijn en waren bij de hulpverlening. De organisaties kunnen niet in elkaars gegevens kijken.

Meer informatie over de Zorgmonitor/Verwijsindex van de gemeente Leeuwarden vindt u op de website Zicht op Zorg en Onderwijs - www.zizeo.nl.


----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058 - 233 4002.