Politie Limburg-Zuid

|      |                          |                        |
|      |                          |Regiopolitie Limburg    |
|      |                          |Zuid                    |
Onderwerp : Persbericht
Afkomstig van : John Clermonts
Datum : zondag 5 februari 2006

Opmerkingen : Geen

Heerlen; Heerlenaar dood in auto aangetroffen

Door de Politie Limburg Zuid werd zaterdagavond in Heerlen in een geparkeerde personenauto een dode man aangetroffen. Het slachtoffer is een 45-jarige inwoner van Heerlen. Bij de man werd letsel aan het hoofd en borst (vermoedelijk steekwonden) aangetroffen.

Omstreeks 22.45 uur kwam bij de politie een melding binnen van een ruzie tussen 3 mannen op de Goselingstraat in Heerlen. De getuige zag dat één van hen een hoofdwond had en dat twee mannen plotseling wegrenden. De getuige zag verder dat de gewonde man in een geparkeerde auto stapte, maar niet wegreed.

De politie ging direct poolshoogte nemen en constateerde dat de gewonde man overleden was en hier sprake is van een misdrijf. Daarom is een Team Grootschalige Opsporing (15 personen) gestart met het onderzoek. Vandaag zal een buurtonderzoek verricht worden en zullen diverse getuigen nader gehoord worden.

Op maandag 6 februari 2006 vindt de sectie plaats om de precieze doodsoorzaak vast te stellen.

Van de dader(s) ontbreekt elk spoor en de Politie Limburg Zuid doet een dringend beroep aan personen die getuige waren of over informatie beschikken, contact op te nemen met de politie via het nummer 0900-8844.

Hoensbroek; gewelddadige diefstal bromscooter

In Hoensbroek vond op zaterdag 4 februari 2006 een gewelddadige diefstal van een bromscooter plaats, waarbij vier mensen met pepperspray bespoten werden. De politie is op zoek naar de daders.

Een getuige zag omstreeks 13.50 uur vanuit haar woning hoe twee jongemannen op een bromscooter belangstelling toonden voor een ander bromscooter. Deze stond geparkeerd op de parkeerplaats aan de achterzijde van een winkel aan de Kouvenderstraat. Zij zag verder dat één van de jongens aan de scooter zat te morrelen en waarschuwde daarom personeel van de winkel. Haar man was ondertussen naar de parkeerplaats gelopen.

Hij probeerde vervolgens de jongen tegen te houden die met de zojuist gestolen scooter wilde wegrijden. Ondertussen was ook personeel (3 mensen) van de winkel gearriveerd en op dat moment wist de scooterdief hen van zich af te schudden door pepperspray in het gezicht te spuiten.

De vier slachtoffers werden door ambulancepersoneel aan hun pijnlijke ogen geholpen. De eigenaresse, een 16-jarige inwoonster van Hoensbroek, deed aangifte. De politie beschikt over een aantal aanwijzingen waarmee zij hoopt de daders spoedig te kunnen aanhouden.

Heerlen; beroving GSM

De Politie Limburg Zuid heeft op zondag 5 februari 2006 in Heerlen de dader aangehouden van de diefstal (met bedreiging) van een GSM.

Een bezoeker van een horecagelegenheid aan de Willemstraat in Heerlen werd omstreeks 01.00 uur op het toilet door een onbekende aangesproken. Deze dreigde hem te mishandelen als hij zijn GSM niet zou afgeven. Uit angst klappen te krijgen, gaf de 19-jarige inwoner van Heerlen, zijn GSM af.

Het slachtoffer lichtte de beveiliging in over de beroving en die kon de dader aanhouden en even later overdragen aan de politie. De verdachte, een 17-jarige inwoner van Heerlen, werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau van Heerlen.

Valkenburg; inbrekers aangehouden

De Politie Limburg Zuid heeft op zaterdag 4 februari 2005 in Valkenburg dankzij een getuigenmelding drie inbrekers op heterdaad aangehouden.

Bij de meldkamer van de politie kwam omstreeks 01.00 uur een inbraakmelding binnen van een snackbar aan de Wilhelminalaan in Valkenburg. De getuige meldde bovendien dat twee mannen de zaak waren binnengedrongen en een vrouw buiten op de uitkijk stond.

Toen de patrouilles ter plaatse kwamen zag men de bedoelde vrouw op de hoek van de Plenkertstraat en de Wilhelminalaan staan en zij werd aangehouden als verdachte van het mede plegen van een inbraak en overgebracht naar het politiebureau. Bij het binnengaan van de snackbar bleken de daders gevlogen te zijn via de achterzijde van het pand. Op dat moment kwam de melding dat twee zigeunertypen zojuist een café aan de Muntstraat binnen waren gelopen. Beide mannen werden meteen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op het toilet in het café trof de politie de schroevendraaier aan, welke door de verdachten bij de inbraak was gebruikt. Deze werd in beslag genomen. De mannen zijn twee inwoners van Nieuwegein en Spijkenisse, respectievelijk 36 en 31 jaar en de vrouw is een 33-jarige inwoonster van Nancy (F). Het drietal had niets buit gemaakt.

Maastricht; politie arresteert verdachte van huiselijk geweld

De politie heeft zaterdag 4 februari 2006 een 33-jarige man uit Maastricht aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 29-jarige ex-vrouw.

De vrouw meldde omstreeks 12.30 uur dat zij door de verdachte met een mes werd bedreigd waarna hij in zijn woning is aangehouden. De vrouw verklaarde bij haar aangifte dat de man haar regelmatig mishandelde, wat voor haar de aanleiding was van hem te scheiden. Omdat zij in 2004 van hem zwanger raakte gingen zij in Maastricht weer samenwonen. De verdachte is voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

In 2002 is het onderwerp 'Huiselijk geweld' tot landelijk speerpunt van beleid voor de politie benoemd. Onder huiselijk geweld wordt algemeen verstaan lichamelijk, waaronder seksueel en psychisch, geweldgebruik door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Er is er lange tijd een taboe geweest op discussie over geweld in de privé-sfeer en zeker op overheidsingrijpen. Vroegtijdig optreden werd en wordt bovendien nog steeds belemmerd door het feit dat gezinsleden niet snel naar buiten treden met hun problemen. Loyaliteitsproblemen, schaamte, angst , schuldgevoelens en (economische) afhankelijkheid van gezinsleden spelen daarbij een grote rol. Hierdoor is de precieze aard en omvang van huiselijk geweld moeilijk vast te stellen maar is groter dan welke andere geweldsvorm ook. De invloed van huiselijk geweld op de ontwikkeling van kinderen, ook als zij 'slechts' getuigen zijn van het gebruik van geweld, kan bijzonder groot zijn. De kans dat zij zelf in hun toekomstige relaties dader dan wel slachtoffer worden, is vele malen groter dan bij andere kinderen. Huiselijk geweld is geen privé-probleem maar het gaat om strafbare feiten en vraagt om een sluitende aanpak van politie, justitie en andere hulpverlenende instanties.

Geleen; vuurwapens en drugs

De Politie Limburg Zuid arresteerde op zaterdag 4 februari 2006 in Geleen vier Duitse mannen vanwege verboden wapen- en drugsbezit.

Een politiepatrouille zag omstreeks 12.20 uur een auto met en Duits kenteken (met daarin vier mannen) over het fietspad van de Burg. Lemmenstraat in Geleen rijden. Een andere auto moest uitwijken om een aanrijding met deze auto te voorkomen. Reden voor de politie een nader onderzoek in te stellen. De bestuurder reageerde niet op het gegeven stopteken. Enkele straten verder -de Kampstraat- wist de patrouille de auto in te halen en uiteindelijk tot stoppen te dwingen.

Bij de controle zag een van de agenten een vuurwapen onder de bestuurderszitting liggen. Daarop werden het viertal aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De verdachten zijn inwoners van Gottmadingen en Lahr. (D), variërend in leeftijd van 25, 26 en 27 jaar.

In de auto werden 4 verboden wapens aangetroffen. Een stroomstootwapen, één gas- alarmpistool en twee geladen vuistvuurwapens. Tijdens de achtervolging gooide een van de mannen een plastic zak uit de auto. Daarin bleken 567 gram amfetaminepoeder en 1461 gram XTC-poeder te zitten. De mannen hadden verder ruim 17.000 euro bij zich.

De verdachten zijn in verzekerde bewaring gesteld en de wapens, drugs en het geld zijn in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Sittard; brandbom bibliotheek

De Politie Limburg Zuid zoekt de dader(s) van het gooien van een brandbom in de openbare bibliotheek aan de Broeksittarderweg.

Omstreeks 01.35 uur kwam bij de politie een melding binnen van een inbraak en vermoedelijke brandstichting van de bibliotheek. Bleek dat aan de achterzijde een fles met daarin een brandende vloeistof naar binnen was gegooid. Door het snelle optreden van de brandweer kon een brand worden voorkomen. Wel ontstond er brandschade aan een kast en de vloerbedekking. De politie stelt een nader onderzoek en is daarbij op zoek naar personen die getuigen zijn geweest of over informatie beschikken over dit misdrijf. Zij kunnen contact opnemen met de politie van Sittard via het nummer 0900-8444.

Meerssen; joyriding en doorrijding

De Politie Limburg Zuid heeft een jongen uit Maastricht aangehouden omdat hij met de auto van zijn vader een ongeval veroorzaakte en vervolgens de plaats van het ongeval verliet.

Omstreeks 09.30 uur reed de 16-jarige inwoner van Maastricht in de auto van zijn vader over de Tussen de Bruggen in Meerssen. Daar raakte hij de controle over het stuur kwijt en boste tegen een lantaarnpaal. Vervolgens schoot de auto door tegen een beukenhaag van een tuin aan de Stationstraat en kwam vervolgens tot stilstand tegen een boom. De auto raakte toltal loss. De jongen raakte niet gewond. Zijn vriendin, een 17-jarige inwoonster van Ulestraten, kwam even later op haar bromfiets op de plaats van het ongeval en samen verlieten zij vervolgens de plek. Het tweetal werd op de Meerssenerweg in Maastricht te voet aangetroffen en de jongen werd aangehouden op verdenking van het plegen van een doorrijding. Het meisje werd aangehouden omdat zij een van de agenten beledigde. De politie stelt een nader onderzoek in naar de juiste toedracht van het ongeval.

|Intern|www.politie.nl            |                        |
|et    |communicatie@limburg-zuid.|Stafbureau Communicatie |
|Email |politie.nl                |                        |
|      |0031 - 43 - 4006616       |                        |
|Tel.  |                          |                        |

---- --