Heliview Marketingservices

Managers verdeeld over veiligheid informatie
06-02-2006

Bijna één op de acht managers heeft onvoldoende vertrouwen in het beheer van de informatie binnen de organisatie. Bij de marketing managers ligt dit aandeel nog hoger: ruim één op de vijf marketing managers heeft onvoldoende vertrouwen in het beheer van informatie binnen de organisatie. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat Heliview Research uit Breda heeft uitgevoerd onder meer dan 600 managers van een 7-tal bedrijfsafdelingen te weten: hoofden productie; automatisering; marketing; verkoop; inkoop, personeelszaken en administratie.

Binnen het ICT management, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de informatie binnen een organisatie, beoordeelt "slechts" één op de tien managers de betrouwbaarheid met een onvoldoende. Kijkend naar de branches, hebben 96% van de managers die in de financiële en zakelijke dienstverlening werkzaam zijn, de betrouwbaarheid in het beheer beoordeeld als voldoende tot (zeer) goed. In de overige branches ligt dit percentage lager: ongeveer 85% beoordeelt de betrouwbaarheid als voldoende tot (zeer) goed. Ook in de bedrijfsgrootte zijn verschillen aan te merken wat betreft de beoordeling van het vertrouwen in de beveiliging van de informatie: in kleinere bedrijven (20 tot 50 werknemers) geeft 9% aan dat de betrouwbaarheid onvoldoende is, bij de grotere bedrijven (met méér dan 200 werknemers) geeft zelfs 20% een onvoldoende voor de betrouwbaarheid in het beheer van de informatie.

De tevredenheid met de wijze waaróp de interne beveiliging van de informatie geregeld is, laat ook grote verschillen zien. Meer dan één vijfde (22%) van alle HRM managers en zelfs meer dan één kwart (26%) van alle sales managers, beoordelen dit met een onvoldoende, terwijl deze afdelingen vaak te maken hebben met vertrouwelijke informatie. De financieel manager heeft ook veelal te maken met vertrouwelijke informatie, echter deze is over het algemeen positiever over de wijze waarop de interne beveiliging plaatsvindt. Van alle financieel managers geeft slechts 8% een onvoldoende voor de wijze waarop de interne beveiliging georganiseerd is.

Een negatieve beoordeling van de wijze waarop de externe beveiliging (firewalls, virusscanners, etc.) geregeld is, weerhoudt de meeste managers niet van de uitwisseling van informatie met externe partijen. Van alle managers die de externe beveiliging van de bedrijfsgegevens met een onvoldoende beoordelen, wisselt 56% regelmatig tot vaak informatie uit met toeleveranciers, en 77% met klanten.

De eerste resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd tijdens de studiedag IT Security 2006 aanstaande woensdag in Figi in Zeist. Journalisten worden gratis toegelaten na registratie via internet http://www.itsecurity2006.nl.

Wilt u meer weten over dit onderzoeksrapport? Neemt u gerust contact op met Ton Ketelaars, algemeen directeur (ton.ketelaars@heliview.nl), 076-5484000