Waterschap Zuiderzeeland

06-04
Lelystad, 6 februari 2006

Renovatie gemaal Buma

Het waterschap Zuiderzeeland gaat de drie pompen van het gemaal Buma, bij Lemmer, vervangen. De werkzaamheden starten 6 februari en lopen door tot april 2007. Ook de hard-en software zal worden vervangen.

Het gemaal Buma is in januari 1941 in gebruik genomen en heeft samen met de gemalen Smeenge en Vissering de Noordoostpolder drooggelegd. Het gemaal Buma heeft drie pompen die worden aangedreven door electromotoren. Iedere pomp kan, op dit moment, 570.000 liter water per minuut de polder uitpompen. Alle drie de pompen samen malen dus 1,71 miljoen liter per minuut. Het komend jaar wordt van alle drie pompen zowel de elektromotoren, de tandwielkasten en de pompwaaiers vervangen. Ook wordt de soft- en hardware van de besturings- en beveiligingsinstallatie vervangen. Deze renovatie is nodig omdat de huidige installaties zijn afgeschreven.

De Noordoostpolder heeft maar weinig ruimte om water te bergen. Neerslag moet snel worden uitgemalen omdat er anders teveel water in de polder komt te staan. Het waterschap is bezig om te zien of het mogelijk is om meer ruimte te creëren om water tijdelijk vast te houden en te bergen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van duurzame oevers waardoor er meer water in de watergangen kan. Met de renovatie van het gemaal Buma wordt de bemalingscapaciteit ook iets vergroot. Deze vergrote capaciteit wordt alleen ingezet in perioden met veel neerslag

Waterschijf

De hoeveelheid water die uitgemalen kan worden wordt uitgedrukt in een zogenaamde waterschijf. De waterschijf voor de Noordoostpolder was oorspronkelijk 12 mm. Dat wil zeggen dat als er in een dag gemiddeld in de polder 12 mm neerslag valt, dit zonder problemen kan worden uitgemalen. In de loop van de jaren is de capaciteit verhoogd tot ruim 15mm per etmaal. Na de renovatie van het gemaal Buma kunnen de drie gemalen in de Noordoostpolder een waterschijf van bijna 18 mm aan.