Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Donner moet woorden terugnemen
Uitzenddatum: Ma. 6 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Bas Haan

Een meerderheid in de Tweede Kamer stelt vast dat minister Donner van Justitie de Kamer tegenstrijdig geïnformeerd heeft en eist dat Donner terugkomt op eerdere onjuiste uitspraken inzake de Schiedammer Parkmoord. Dat zeggen de Kamerleden Wolfsen (PvdA), Weekers (VVD) en Vos (Groenlinks) vanavond in Netwerk.

Erkenning
Een Kamermeerderheid stelt dat minister Donner tegenstrijdige en verkeerde informatie over de Schiedammer parkmoord heeft gegeven. Voordat de Tweede Kamer met Donner gaat praten over het verbeterplan, willen Kamerleden dat hij erkent dat hij ernaast zat.

DNA-sporen
Op 5 september 2005 berichtte Netwerk dat justitie bewijs had achtergehouden die de veroordeelde Kees B. vrijpleitte. Het OM had namelijk DNA-materiaal op het slachtoffer en op het moordwapen gevonden dat onmogelijk van Kees B. kon zijn. Het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut, concludeerde zelf in een intern rapport dat zeven DNA-sporen met 'mogelijke daderkenmerken' gezamenlijk een 'daderprofiel' vormen dat Kees B. als dader uitsluit. Bekijk hier de Netwerk-uitzending van 5 september >>

Commissie Posthumus
Twee dagen na die uitzending ontkende het OM, het NFI en minister Donner dat er bewijs was achtergehouden, ook al bleek uit de officiële stukken dat het bestaan van de ontlastende bewijzen niet was gemeld bij de rechters. Ook de commissie Posthumus, die de handelswijze van het OM onderzocht, concludeerde dat alle zeven DNA-sporen voor de rechters gemeld hadden moeten worden.

Regelen der kunst
Tot op de dag van vandaag houdt Donner vol dat er geen bewijs is achtergehouden. In het Kamerdebat over de bevindingen van de commissie Posthumus, ging Donner lijnrecht tegen de bevindingen van die commissie in. Zo zei hij dat het NFI had gedaan wat van dat instituut verwacht mocht worden. Donner stelde: "Zij hebben het aanwezige sporenmateriaal volgens de geaccepteerde methode onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen die in het NFI-rapport is neergelegd. Daarin staat: op twee plaatsen treffen wij naast de sporen van de jongen en het meisje ook sporen aan van een derde. Voor het overige niet. Dat staat in het NFI-rapport. Dat is volgens de regelen der kunst gedaan. Daar sta ik ook volledig voor." Donner vindt dus nog steeds dat niet alle zeven, maar slechts twee sporen gemeld hadden moeten worden.

Uitzending
De afgelopen maanden zijn er tientallen Kamervragen gesteld over de parkmoord. Een Kamermeerderheid vindt echter dat Donner geen bevredigende antwoorden heeft gegeven. In Netwerk een reportage over Donners houding in de Schiedammer parkmoord. In de uitzending roepen de Kamerleden Weekers (VVD), Wolfsen (PvdA) en Vos (GroenLinks) de minister op om toe te geven dat hij de Kamer tegengesteld heeft geïnformeerd en eisen ze dat hij zijn verkeerde standpunten terugneemt.