Gemeente Winterswijk


06-02-2006

Adviescommissie: bezwaar bouwvergunning ongegrond

Winterswijk - Het college van B&W heeft besloten het advies van de commissie bezwaarschriften over het bezwaarschrift van Mennink-Veldboom tegen de verleende bouwvergunningen 1e en 2e fase voor het bouwen van het gemeentekantoor over te nemen. De commissie heeft geoordeeld dat de bezwaren niet leiden tot het herroepen van het besluit om een bouwvergunning 1e fase af te geven. Wel heeft de commissie aangegeven dat op een aantal punten, waaronder luchtkwaliteit en afstand van het bouwplan tot het bedrijf een nadere onderbouwing van het besluit nodig is. Tegen de bouwvergunning 2e fase zijn geen gronden van bezwaar ingediend, daarom adviseert de bezwarencommissie dit bezwaar niet ontvankelijk te verklaren.

Het college heeft besloten het advies om het bezwaarschrift tegen de bouwvergunning 1e fase ongegrond te verklaren overgenomen. Wel hebben zij nog een nadere motivering meegenomen bij de beslissing op het bezwaar. Waaronder de brief van de provincie die de gemeente op 23 januari jongstleden heeft ontvangen. Hierin staat dat de verplaatsing van het tankstation geen voorwaarde is voor het toepassen van de vrijstellingsprocedure, maar dat het wel zeer wenselijk is. Deze brief is een verduidelijking op de brief van 7 februari 2005 van de provincie op basis waarvan de voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de provincie er vanuit ging dat het tankstation verplaatst zal worden. Het bezwaar tegen de bouwvergunning 2e fase is niet-ontvankelijk verklaard omdat er geen reden aan zijn gedragen waarover men bezwaar wilde indienen.

Afstand tot bouwplan
Het college heeft op advies van de bezwarencommissie in het besluit een nadere onderbouwing opgenomen over de afstand tot het bouwplan en de luchtkwaliteit. Zij heeft zich hierin laten adviseren door een extern bureau. Op het gebied van de afstand tot het bouwplan is onder andere gekeken naar: het risico van het vulpunt, geluids- en geuroverlast. Op basis van diverse onderzoeken naar deze drie punten kan geconcludeerd worden dat de bouw van het gemeentekantoor, appartementen en parkeerkelder niet zal leiden tot een onaanvaardbaar woon/leefklimaat. Ook worden de vergunde rechten van Mennink-Veldboom niet aangetast.

Luchtkwaliteit
De gemeente heeft ook een onderzoek naar de luchtkwaliteit uitgevoerd. Er zijn berekeningen uitgevoerd voor de huidige situatie en de situatie waarbij het gemeentekantoor in gebruik is genomen. De onderzoekresultaten zijn ook beoordeeld door een extern bureau. Conclusie van het onderzoek is dat de normen uit het Besluit Luchtkwaliteit niet worden overschreden.

Vervolg
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de bouw geschorst wordt tot 6 weken na de bekendmaking van de beslissing op het bezwaar. Nu het college een beslissing heeft genomen over de bezwaren betekent dit dat de schorsing over 6 weken vervalt. Wel heeft Mennink-Veldboom in deze 6 weken de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de rechtbank tegen de beslissing op het bezwaar en daarnaast bij de voorzieningenrechter opnieuw schorsing aan te vragen.