Gemeente Borger-Odoorn


06-02-2006
REKENKAMERCOMMISSIE BORGER-ODOORN:
GEMEENTELIJK SUBSIDIEBELEID BEHOEFT AANDACHT

De rekenkamercommissie van de gemeente Borger-Odoorn betoont zich kritisch in haar onderzoeksrapport naar het subsidiebeleid van de gemeente.

De algehele conclusie die de rekenkamercommissie trekt is, dat de gemeente subsidie verstrekt, zonder in alle gevallen duidelijk voor ogen te hebben, wat zij beoogt met deze subsidie. Zo bleek in veel gevallen waarbij activiteiten, deelnemers en prestaties tevoren goed benoemd kunnen worden, dat de gemeente het nalaat, om duidelijk te omschrijven, welke resultaten zij voor haar geld wil zien en voorwaarden te stellen.
Ook constateerde de commissie, dat de gemeente tussentijds en achteraf onvoldoende controleert in hoeverre prestaties zijn geleverd en waar de subsidies aan zijn besteed.
Eénmaal verstrekte subsidies lopen veelal door, zonder dat er een reflectie plaatsvindt op het nut en de noodzaak van deze subsidies.

De gemeente, zo concludeert zij, kent bij het verstrekken van subsidies een hoge mate van automatisme.
Ook kan, omdat de gemeente geen duidelijk omschreven belang heeft gedefinieerd, moeilijk worden vastgesteld, in hoeverre het gemeentelijk belang overeenstemt met het belang van de gesubsidieerde instelling.
De rekenkamercommissie is tevreden over dit eerste onderzoek. Zij ziet het in de eerste plaats als een belangrijke leerervaring voor de gemeente en een stap voorwaarts voor de raad op de weg naar een meer duale manier van werken.
De raad kan met de resultaten van dit controleonderzoek concreet een bijdrage leveren aan meer doelmatigheid bij de taakvervulling door de gemeente en de dienstverlening aan de burger kwalitatief verbeteren.

Voor het onderzoek naar gemeentelijke subsidieverlening deed de commissie dossieronderzoek en vonden interviews plaats met medewerkers van de gemeente en vertegenwoordigers van een achttal geselecteerde instellingen.

Het onderzoeksrapport met conclusies en aanbevelingen is inmiddels aangeboden aan de gemeenteraad van Borger-Odoorn, die het in een aparte raadsvergadering op donderdag 9 februari 2006 zal bespreken. Het rapport is in te zien/te downloaden via de website van de gemeente: www.borger-odoorn.nl en ligt met bijlagen ter inzage op het gemeentehuis te Exloo (griffie).