Ingezonden persbericht


Robin Alting wint Gouden IJsspatel 2006

IJsprijzen uitgereikt op IJsvak 2006

Amsterdam, 6 februari 2006 - Tijdens IJsvak 2006 is de Gouden IJsspatel gewonnen door Robin Alting van De IJssalon te Rotterdam. Pieter van der Poel van IJssalon van der Poel

te Hengelo won de Zilveren IJsspatel. Cornelis Petrus Nelis van IJssalon Nelis te Weesp werd derde en gaat met de bronzen IJsspatel naar huis.

De ijswedstrijden worden georganiseerd van 5 t/m 7 februari door de stichting Activiteiten Fastfood & IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland als onderdeel van de vakbeurs voor ambachtelijke ijsbereiders en ijsverkopers. Opdracht van de wedstrijd om de Gouden IJsspatel was het bereiden van koffieijs van een eigen, vooraf bereide compositie. Het ijs werd door een vakbekwame proefjury beoordeeld op smaak, kleur, geur en structuur. De ijssalon die aan beide wedstrijden meedoet en de meeste punten scoort, wint uiteindelijk de eretitel 'IJssalon van het Jaar'. Morgen wordt gestreden om de Gouden Ijscoupe. De wedstrijden staan open voor iedereen die beroepshalve consumptie-ijs bereidt. Landelijk of internationaal opererende ijsfabrikanten en hun werknemers zijn van deelname uitgesloten.

Gisteren vond de kick-off plaats van de IJsvak 2006. Onder grote belangstelling werd het evenement spetterend en 'cool' geopend met 'Icing with the stars'. Twintig ambachtelijke top-ijsbereiders werden gekoppeld aan een bekende Nederlander die belangeloos meewerkten. Samen maakten zij binnen 10 minuten een bijzondere ijscreatie. Als basisproduct moest Morelia-ijs worden gebruikt. Dit ijs bestaat uit Fresa (Spaans voor aardbei) met een vleugje Mexicaanse twist. Gedurende het ijsseizoen 2006 worden ambachtelijke ijssalons in de gelegenheid gesteld om te participeren in dit project waar iedereen beter van wordt (ijsmaker, ondernemer én kinderen) door Morelia-ijs te maken en te verkopen. Van elk Morelia-ijsje gaat minimaal een kwartje naar SOS kinderdorpen, die dit op haar beurt weer doorgeeft aan Morelia in Mexico voor de bouw van een nieuw SOS kinderdorp. Een Morelia-handijs kent een opslag van E 0,25 en een Morelia-coupe een opslag van E 0,50 te herkennen aan een ijswafel met het logo van SOS kinderdorpen.

De winnaar van 'Icing with the Stars' gisteren was Luc Blok van ijssalon Luciano te Wassenaar met de ijscreatie Sanders Dream. Blok maakte deze creatie samen met Sander Simons, voormalig RTL4 nieuwslezer. De prominente Nederlanders hadden na een korte instructie al snel de fijne kneepjes van het vak onder de knie. Op de tweede plaats eindigde Brigitte Den Ouden die samen met Klaas Wilting een coupe maakte waar Klaas in de Bres stond voor SOS-kinderdorpen. Als derde eindigde Theo Clevers van de gelijknamige IJssalon uit Grubbenvorst met de coupe SOS@Lisette. Zijn assistente was de vaste presentatrice van de IJsvak 2006 Lisette Hordijk. Het publiek reageerde enthousiast op de creatieve coupes.

|                                                                          |
|Noot voor de redactie -