Gemeente Hulst


Persbericht - 06.02.2006

Test alarmeren per mobiele telefoon

Zeeland is de eerste provincie in Nederland die een test uitvoert met het zogenaamde cell broadcast.
Cell broadcast is een nieuwe manier van alarmeren per mobiele telefoon.
Samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Technische Universiteit Delft gaan de gemeenten in Zeeland en de gemeente Woensdrecht deze nieuwe techniek uittesten.

Op dit moment waarschuwt de overheid bij een ramp de bevolking met behulp van sirenes.
Als de sirene gaat, moet u naar binnen gaan, ramen en deuren sluiten en afstemmen op de rampenzender. Cell broadcast is een aanvulling op dit waarschuwingssysteem. Het is een techniek, waarbij iedereen die aanwezig is binnen het bereik van een zendmast voor mobiele telefonie, radiografische tekstboodschappen kan ontvangen op zijn of haar mobiele telefoon.

De voordelen hiervan zijn:


* Er kan een instructiebericht worden gestuurd naar alleen die personen die zich in een gebied bevinden waar een ramp is gebeurd of dreigt te gebeuren.

* Anders dan bij sms-berichten kunnen mensen nog steeds cell broadcastberichten ontvangen als het mobiele netwerk door overbelasting uitvalt.

* Cell broadcastberichten kunnen sneller worden verstuurd naar een grote groep gebruikers dan sms-berichten.

De proef wordt gehouden om te beoordelen of cell broadcast een geschikte aanvulling is op de sirenes en of een en ander technisch haalbaar is.

In verband met de proef worden in de gemeente Hulst zon 4.600 willekeurige personen per brief benaderd.
In totaal worden er in Zeeland 91.000 brieven verstuurd. Dat wil zeggen dat 1 op de 3 inwoners van Zeeland een brief krijgt.

Meer informatie over cell broadcasting is te vinden op www.postbus51.nl/proefcellbroadcast of de cell broadcast informatielijn: 0900 0922 (op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur, in het weekend van 09.00 tot 18.00 uur).

Voor specifieke persvragen kan contact worden opgenomen met Frank van Beers, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, telefoon 070 426 80 51.

---