VVD


6-2-2006

Speech Jozias van Aartsen politiek café Rotterdam

Op maandag 6 februari 2006 sprak VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen bij een politiek café in 'Hotel New York' in Rotterdam. Hieronder vindt u de volledige tekst van deze speech.

Dames en heren,

Waar kan een liberaal liever zijn dan hier? Dit is de plaats waar duizenden schepen naar New York vertrokken, vol mensen met dromen, met energie, die geloofden in hun eigen kunnen. En ook de plaats waar werk en welvaart voor Rotterdam werden geschapen.

Nederland kan in 2015 het New York van de Europese Unie zijn. Dat heb ik in september namens de VVD-fractie gezegd bij de Algemene Beschouwingen. Zelfstandig, energiek, handelsgericht, cultureel toonaangevend, een land ook waar alle inwoners van houden. Waar mensen hard moeten werken, maar dat graag doen.

George van Gent heeft ons ideetje onmiddellijk opgepikt en bij de Rotterdamse Algemene Beschouwingen gezegd dat als Nederland het huidige New York is, nou, dan is Rotterdam Manhattan, het Manhattan aan de Maas. Daar waren Amsterdam en Den Haag niet blij mee, want die hebben nu alleen Brooklyn en Queens over om te verdelen!

In 2002 kreeg de lokale politiek een dreun. Het moest anders. Rotterdam leek toen meer op het desolate New
York-van-de-jaren-tachtig. Armoede, torenhoge criminaliteit, schrikbarende werkloosheid, gettovorming, no-go-areas. De rek was eruit. Het bestuur had hier geen enkele grip op.

U kent misschien het best-sellertje van Geert Mak, Een korte geschiedenis van Amsterdam. Nou, voor Rotterdam kan het nog korter:

1880-1940: De liberale havenbaronnen hebben de stad opgebouwd.

1945-2002: De rode baronnen hebben de stad laten verloederen.

De vijftig jaar sociaal-democratisch oogkleppen werden in maart 2002 hardhandig afgestraft. Er kwam een nieuw college. Met duidelijke doelstellingen. Met een krachtdadige aanpak. Resultaatgericht. "Rotterdam Zet Door": dat werd een voorbeeld voor het hele land.

Het college ging de weddenschap met de bevolking aan. Vorige week de geweldige resultaten. Maar liefst 81 van de 88 doelstellingen gehaald! Dikke winst dus. Daar kan Rotterdam trots op zijn. Daar kan de VVD trots op zijn. Want onze mensen liepen voorop! En helemaal vooraan, zoals ik al eerder zei, Ivo - Giuliani - Opstelten!

Zonder de VVD zou dit college wel vier keer gevallen zijn. Zonder de VVD en onze burgemeester zou de PvdA de boel alweer hebben overgenomen. Dan waren we weer terug bij af.

De PvdA doet wel alsof ze de lessen van Fortuyn heeft geleerd. Wouter Bos zegt dat hij bekeerd is. Maar hoe meer ik spreek met VVD'ers in het land, hoe meer ik ervan overtuigd raak: die zogenaamd vernieuwde PvdA tref je nergens aan. Het is een schijnvernieuwing. Van Appelscha tot Zevenaar, overal zie je die lokale apparatsjiks en partijtijgers, onvermoeibaar in hun raden en colleges tegen elke vernieuwing inhangen.

Zo ook in Rotterdam. Ook de Rotterdamse PvdA blijft traineren en brommen en piepen. Dat is de Partij van de Arbeid die we kennen. Die ook nog steeds niet weet wat ze met de Integratie moet. Zie het gedraal en geaarzel van Peter van Heemst in de zaak-Pastors.

Hoe zorgen wij ervoor dat de PvdA deze stad niet weer terug de 20^e eeuw in duwt? Dát is voor ons liberalen de grote vraag op 7 maart.

Gaan wij als VVD dan zeggen: maak Leefbaar de grootste, zodat dit College doorkan? Stem tégen Van Heemst, dus stem op Pastors?

Nee, nee, en nog eens nee! Wij moeten uitgaan van onze eigen kracht.

En de kracht van de VVD zit in drie dingen: perspectief, bestuurskracht en inhoud. Daarin onderscheiden wij ons alle partijen, dus óók van Leefbaar Rotterdam. Die club wil nu bovenal consolideren. Leefbaar Rotterdam was er misschien voor 2002, maar is er niet voor 2015.

Drie dingen zei ik: perspectief, bestuurskracht, inhoud.

Ten eerste, het perspectief. De VVD brengt Nederland vooruit. De kracht van het liberalisme schuilt in de visie op lange termijn. Zo was het in de 19^de eeuw, en zo is het in de 21^ste. Wij bieden houvast.

De VVD ziet bijvoorbeeld in dat Rotterdam de motor kan zijn van een Nederlandse economie die het snelste van de EU zou kunnen groeien. Want deze stad moet Manhattan aan de Maas blijven, ook over 10, 20 of 30 jaar. Er moet perspectief zijn voor jongeren om zich hier te komen én blijven vestigen, om hier te werken en te leven.

Het is daarom geweldig om te zien hoe de Rotterdamse VVD een actieve jongerencampagne op touw heeft gezet, met meer dan 30 enthousiaste vrijwilligers. Deze jonge Rotterdammers gaan de stad in onder het motto: Ik wil je. Voor mij is één ding duidelijk: WIJ willen jullie ook!

Ten tweede, de VVD is een partij met bestuurskracht. Wij zijn in staat dóór te pakken, de ingezette agenda ook daadwerkelijk uit te voeren. Onveiligheid, overlast, radicalisering: daartegen is hier hard opgetreden. Dat was de afgelopen periode ontzettend nodig, en dat blijft zo. Daarom willen wij door met dit College. Nu we de Rotterdamwet hebben, moet die ook geheel worden uitgevoerd.

Ten derde, de inhoud.

Rotterdam is zoveel méér dan problemen oplossen. Rotterdam is cultuur, Rotterdam is sport, Rotterdam is een wereldhaven. Dat zijn de dingen waar de VVD ook hard mee bezig is geweest. Waar wij het verschil hebben gemaakt.

Dankzij de VVD werd Rotterdam vorig jaar de Europese Sporthoofdstad. De VVD-fractievoorzitter in Amsterdam, Eric van der Burg, merkte al eens met spijt op dat terwijl Rotterdam zich profileert als topsportstad met Monaco aan de Maas, de Red Bull Airrace, de Volvo Oceanrace, ze in Amsterdam blij moeten zijn met het WK-kanopolo...

Rotterdammers zullen goed moeten kunnen wonen én werken. De VVD vindt het van vitaal belang dat middenstanders in Rotterdam blijven, en niet massaal vertrekken. Daarvoor zijn betaalbare woningen nodig. Voor 2010 moeten er daarom 40.000 woningen bij. Het percentage eigen woningen voor Rotterdammers moet daarvoor radicaal omhoog. Nu is 27% dat moet in 2010 minstens 45 % zijn.

En daarvoor moeten ook meer Rotterdammers aan het werk. 11% van de inwoners van deze stad zit in de bijstand. 11%, dat zijn ongeveer 40.000 mensen! Dat zijn er veel te veel. De VVD wil dat in 2010 minstens de helft van hen weer aan het werk is.

Ondernemen speelt daarbij een enorm belangrijke rol. Neem de vele Turkse, Marokkaanse, Afghaanse, Somalische, en al die andere niet-Nederlandse Rotterdammers. Velen van hen zouden het liefst 24 uur per dag ondernemen, maar raken terecht gefrustreerd door dat enorme woud aan regeltjes dat dit land nog altijd teistert. Daar zal echt nog veel meer in gesnoeid moeten worden.

Voor de uitvoering van deze plannen hebben WIJ de visie, hebben WIJ de betrouwbare bestuurders. Ik geef toe, wij hadden maar vier raadsleden, maar ik weet zeker dat wij er nooit zes zouden zijn kwijtgeraakt, zoals de Leefbaren. En met het oude rood van de Partij van de Arbeid en het tomatenrood van de Socialistische Partij is deze stad al helemaal terug bij af. Dat zou een ramp zijn!

Kortom:

De VVD gaat voor een veilig Rotterdam, dat toch niet bekrompen is.

De VVD wil daadkrachtig bestuur, dat ook betrouwbaar is.

De VVD staat voor een no-nonsense aanpak, maar wél met toekomstvisie.

Dus op 7 maart, stem VVD!