Digitale Gemeente Houten

Realisering van Castellum stap dichterbij

zondag 5 februari 2006 - Bron: redactie SDGH

De gemeenteraad van Houten stemde donderdagavond in met de proefverkaveling voor het gebied Castellum. In een ingelaste vergadering ging men akkoord met de plannen zoals die nu door het College zijn ontwikkeld. Ook stemde men in met de overeenkomsten met het Ontwikkelingsverband Houten (voor het westelijk deel van Castellum) en die met Rotij Projecten B.V. voor het oostelijk deel. Deze overeenkomsten zijn direct op vrijdag al getekend zodat de partijen aan de slag kunnen om het centrumgebied van Houten-Zuid te gaan bouwen.

Pogingen van de PvdA om de hoogte van de hoektorens te verlagen kregen alleen de stemmen van GroenLinks en D66 mee. Hetzelfde lot onderging een motie om alvast jongerenvoorzieningen zoals een pool- en dartscentrum in te richten in een van de geplande kantoorgebouwen. Het College antwoordde dat zij hierop geen invloed kunnen uitoefenen omdat de kantoren niet van de gemeente zijn, en dat zon centrum door een particuliere ondernemer zou moeten geëxploiteerd. Een motie van het CDA om het deel starterwoningen die gepland zijn veilig te stellen werd door alle partijen, behalve de VVD, gesteund. Een motie van PvdA, SGP en HB om de verkeersstromen, verkeersveiligheid en geluidshinder, m.n. op de piekmomenten, nog eens te onderzoeken haalde het wel, al stemde dit keer het CDA tegen.

De geplande kantoortorens in Castellum leverden nogal wat discussie op omdat iedereen weet dat het slecht gaat met de kantorenmarkt Ook in Houten staat het nodige leeg! Wethouder Lubberdink wees erop dat het risico voor deze kantoren niet bij de gemeente ligt maar bij de projectontwikkelaars die voorlopig nog willen afwachten of dat de kantorenmarkt bij een herlevende economie zich ook niet zal herstellen. Omdat de beoogde kantoren nabij een station liggen zijn het op zich aantrekkelijke locaties, en die zijn mogelijk wat sneller verhuurd dan kantoren elders. Dit neemt niet weg dat in de overeenkomsten de mogelijkheid is opengehouden dat de ruimten toch nog veranderd zullen worden in wooneenheden. Daarbij zal het percentage sociale woningbouw (30%) ook worden toegepast.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).