Overheid niet erg behulpzaam voor ondernemers

AMSTERDAM, 20060206 -- 83 % van de ondernemers zijn ontevreden over de medewerking van de overheid. Op een vraagstelling van de ondernemerssite StartBedrijf.nl geven de respondenten aan dat ze absoluut niet tevreden zijn met de medewerking van de overheid aan ondernemers. In tijden dat de politiek "de mond vol" heeft van kansen voor ondernemers en alle schijn wil wekken dat de politiek zich mateloos zou inzetten voor het zelfstandig ondernemersschap geeft dat wel te denken.


Van het kastje naar de muur gestuurd, ambtelijke molens werken traag etc. Het zijn blijkbaar allemaal terechte vooroordelen die ondernemers dwars zitten. Op een gewone vraag aan de Belastingdienst of een stichting BTW-plichtig is antwoord de belastingtelefoon doodleuk dat men een formulier moet insturen en dat men dan na 6 weken wel een antwoord zal krijgen. "Leuker kunnen we het niet maken" Dit is slechts een enkel voorbeeld.

Deze tekortkoming is nu precies het gat waar de non-profit-site www.startbedrijf.nl op inspringt. Niets meer of minder dan het invullen van een behoefte van ondernemers en zij die dat willen worden. In korte tijd (vanaf 1 september 2005) heeft de site ca. 70.000 bezoekers mogen ontvangen. Op de site staan ca 1000 artikelen verzameld over belastingen, vergunningen, wetten, regeltjes, subsidies, ondernemingsplan, ondernemen met behoud van uitkering, vestigingsklimaat per gemeente, administratie etc. Bovendien is de site een verzamelpunt van economisch nieuws uit de regio van de bezoeker.

Ook de medewerking van de overheid aan de site is zonder meer traag te noemen, want ondanks diverse verzoeken aan de overheid om enige ondersteuning en de vele bezoeken van vrijwel alle ministeries op de site schiet het niet op. Daar waar bij (zwaar gesubsidieerde) overheidsinstanties vaak een bijdrage moet worden betaald om een pakketje folders te ontvangen of voor een intakegesprek is bij StartBedrijf alles gratis.

Initiatiefnemer Johan Marrink: "Binnen mijn eigen onderneming kwam ik regelmatig startende ondernemers tegen die zo maar een onderneming wilden beginnen zonder een goede voorbereiding. De informatie die men wel gevonden had vond men erg omslachtig omschreven, met als gevolg dat men met de instelling van "we zien wel" in het diepe sprong. Dat vind ik jammer, want ondernemen is juist leuk! Daarom heb ik besloten om een site in het leven te roepen die het ondernemerschap op een verantwoorde wijze wil stimuleren. Helder, duidelijk en gratis toegankelijk voor iedereen. Met enige hulp van een aantal sponsoren was dat mogelijk met minimale kosten en inmiddels voldoen we aan een behoefte want het loopt storm met de bezoekers. Alleen al in januari mochten we 25.000 bezoekers ontvangen."