Gemeente Dantumadeel


| | Algemeen directeur

---

profiel Algemeen directeur/gemeentesecretaris van de gemeente Dantumadeel

Noordoost Fryslân is een prachtig en uniek gebied. Dantumadeel (ca. 20.000 inwoners) is een woongemeente op dit Friese platteland met in totaal tien kernen. Voor wat betreft de grootte kan een onderscheid worden gemaakt in drie grote, vier middelgrote en drie kleine kernen. De drie grote dorpen, te weten Damwoude, Veenwouden en Zwaagwesteinde, vervullen een centrumfunctie. De agrarische sector was van oudsher de belangrijkste economische drager, maar heeft de laatste tijd behoorlijk aan betekenis ingeboet. De mogelijkheden voor uitbreiding van bedrijventerreinen zijn gezien de positie die de gemeente in het streekplan inneemt, beperkt. De gemeente kent mede hierdoor een minder sterke sociale structuur. Om aan deze situatie het hoofd te bieden wordt stevig geïnvesteerd in recreatie en toerisme als indirecte en directe inkomstenbron en bron voor werkgelegenheid. Daarnaast is er vanuit de locale overheid veel aandacht voor het beleidsterrein âwonen- zorgâ. Overigens wordt in deze Friese gemeente veel Fries gesproken en van de medewerkers wordt verwacht dat zij de Friese taal passief leren beheersen. Om effectief te zijn in de aanpak van de ontwikkeling van de eigen gemeente alsook van zijn omgeving, heeft de gemeente Dantumadeel samen met de gemeenten Achtkarspelen, Dongeradeel en Kollumerland het samenwerkingsverband âNOFAâ, de Noord Oost Friese Aanpak, opgericht. Deze gemeenschappelijke regeling omvat een gebied met ca. 86.000 inwoners.

Door gerichte samenwerking en pro-actieve sturing wordt de wig verkleind. NOFA wil dit bereiken door:

* de krachten te bundelen zowel op het gebied van bedrijfsvoering als strategie;

* ontwikkelingen op een goede manier aan te grijpen;
* het omschakelen van denk- en werkwijze te bewerkstelligen;
* meer gebruik maken van sociale cohesie om de slagkracht te vergroten;

* belanghebbenden te verleiden tot impulsen voor de regio.

Om effectief te kunnen zijn in de aanpak van de opgaven waarvoor Dantumadeel zich gesteld zag, is in 1999/2000 door het College van Burgemeester en Wethouders nadrukkelijk gekozen voor een andere organisatie, een andere sturing en een daarbij passende organisatiecultuur. In de voorgaande jaren is vanuit deze visie de ontwikkeling krachtig ingezet en succesvol verder vormgegeven. De meest in het oog springende kenmerken van de cultuur waarin thans wordt gewerkt zijn resultaatgericht, transparante verhoudingen, ambitie, inspiratie, overtuigingskracht en regionale oriëntatie.

Resultaatgerichtheid: âZeggen wat je doet en doen wat je zegtâ en daar ook anderen op aanspreken, verwoordt de resultaatgerichtheid in Dantumadeel het best. De bedrijfsvoering is aan dit principe aangepast met een goed planning- en controlsysteem. Er wordt gewerkt met tijdige en adequate managementinformatie. Er is programmasturing ingevoerd, waarmee een effectief sturingskader is gevormd voor raad en college in het duale bestel.

Dantumadeel kent transparante verhoudingen met voor de spelers heldere rollen. In de organisatie zijn de verhoudingen duidelijk tussen partijen. Zowel de Gemeenteraad als het College als ook het management weet van elkaar wat van hen wordt verwacht. Zij respecteren daarbij elkaars domein en flankeren dit respect met een grote aanspreekbaarheid. De algemeen directeur heeft in deze ontwikkeling een belangrijke voorbeeldfunctie te vervullen, hij/zij zal een krachtige rol moeten spelen bij het scherp houden van deze verhoudingen. Dit kan door de grenzen tussen deze domeinen adequaat te bewaken en tegelijkertijd aansprekend en aanspreekbaar te zijn. In Dantumadeel mag de baas âBaasâ zijn. Dat wordt zelfs verwacht. Maar daar hoort wel in èèn adem bij dat er een juiste balans moet zijn in aandacht voor mens en taak en dat hij/zij wars moet zijn van status.

Ambitie, inspiratie en overtuigingskracht zijn begrippen waarmee de ambtelijke organisatie de laatste jaren zeer vertrouwd is geraakt. Er is veel waar gemaakt door avontuurlijk, creatief en initiatiefrijk (voorbeeld)gedrag vanuit de top van de organisatie. Op alle niveauâs leeft de brede wens om deze verworvenheden van dynamiek in de werkcultuur te behouden. Een enkele nuancering is daarbij natuurlijk op zijn plaats. Zo moet de ambitie enerzijds groot zijn, maar moet deze anderzijds wel binnen de mogelijkheden van de organisatie passen. Resultaatgerichtheid is gewenst, maar als gezegd moet deze natuurlijk niet ten koste gaan van de aandacht voor de mens.

Gelegen in Noord Oost Friesland vormt Dantumadeel een samenwerkingsverband met de gemeenten Kollumerland, Achtkarspelen en Dongeradeel. Samen bestrijken zij een inwoneraantal van ca. 86.000 inwoners (zie ook de inleiding). Deze regionale oriëntatie loopt als een rode draad door de inzet van de ambtelijke organisatie. Voor afstemming en beheersbaarheid van het NOFA-beleid, wordt gewerkt met een pijlerstructuur. Het voornemen bestaat om voor NOFA een parttime directeur voor de periode van twee jaar aan te stellen. De aan te stellen NOFA directeur is verantwoordelijk voor de uitvoering van het NOFA werkplan. De nieuwe algemeen directeur van Dantumadeel komt daarmee in een horizontale collegiale verhouding met zijn/haar drie collegae. Het is de verwachting dat deze regionale samenwerking zich de komende jaren op vele terreinen verder zal ontwikkelen.

Formeel zijn de taken en verantwoordelijkheden van de gemeentesecretaris als volgt te omschrijven:

* Secretaris van het college
U denkt creatief mee met het bestuur en kunt daar goed in doseren. U dient het college van advies en ondersteunt leden van het college bij hun werk. U draagt bij aan soepele en heldere besluitvorming. U bent intermediair tussen bestuur en ambtelijke organisatie en verantwoordelijk voor een goede vertaling van bestuurlijke wensen en opdrachten met betrekking tot het ambtelijk handelen en vice versa.

* Algemeen directeur
U bent eindverantwoordelijk voor de kwaliteit, tijdigheid en efficiency van de interne en externe ambtelijke dienstverlening. U geeft leiding aan de managers van de staf- en productgroepen.
* Bestuurder in het kader van de Wet op de Ondernemingsraden.

Profiel


* U geeft met drive, visie, inspiratie en ambitie leiding aan een organisatie met ca. 240 medewerkers;

* U bedient zich hierbij van een stijl die blijk geeft van gevoel voor de juiste verhouding tussen mens en taak. Uw ambitie is dan ook realiseerbaar;

* U adviseert het bestuur op basis van een sterk analytisch vermogen, een bijzonder gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en de vereiste zorgvuldigheid in besluitvormingsprocessen. U schroomt niet de sparringpartner van het bestuur te zijn. In uw stijl past het om medewerkers, maar ook het bestuur te durven aanspreken.
* U beschikt over natuurlijk gezag, u weet te delegeren maar u bent niet gevoelig voor status;

* U bent koersvast en u beschikt over zeer goede communicatieve vaardigheden. Daarbij bent u assertief en beschikt u over een goede timing voor het gebruik van de juiste versnelling;
* U heeft een warme belangstelling voor
bedrijfsvoeringsvraagstukkken. Waar nodig vernieuwt u en waar nodig verankert u. U houdt hierbij de te realiseren doelen nauwlettend in de gaten;

* U heeft de blik naar buiten gericht. U beschikt en/of ontwikkelt het juiste netwerk en zoekt daarbij steeds de kansen voor Dantumadeel en voor de streek en u weet deze kansen in samenwerking te verzilveren.

Belangrijkste competenties:


* Analytisch;

* Gezaghebbend;

* Duidelijk;

* Ambitieus;

* Communicatief;

* Toegankelijk;

* Creatief;

* Inspirerend;

* Enthousiast.

Functie-eisen

Opleiding:
U beschikt over een academisch werk- en denkniveau.

Ervaring:
U bent bekend met de lokale overheid en kent dus een politiek bestuurlijke omgeving. U heeft minimaal vijf jaar stevige managementervaring, niet noodzakelijkerwijs bij een gemeente opgedaan.

Honorering

Schaal 14 (circa ⬠73.000,--). Afhankelijk van kennis en ervaring is het mogelijk een toelage te vestrekken.

Een uitgebreid functieprofiel kunt u opvragen bij het secretariaat van searchbureau Public Spirit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anja van Gorsel of Terco van Heumen van Public Spirit op nummer 0348 457050 of kijk op www.publicspirit.nl.

---