VVD


7-2-2006

Van Baalen: Wij zijn allen Denen

VVD-Europawoordvoerder Hans van Baalen vindt het dat de Europese Unie als één man achter Denemarken moet gaan staan in de zaak over de spotprenten. De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid behoren tot ons hoogste geestelijke waarden. Gedragscodes passen daarin niet.

Het voorstel van de Europese Commissie om een gedragscode te ontwerpen over de opstelling van de media ten aanzien van religie past niet in onze liberale en democratische traditie. Op geen enkele wijze mag de indruk worden gewekt dat de EU of haar lidstaten afstand tot Denemarken nemen. Zowel premier Balkenende binnen de Europese Raad, als minister Bot van Buitenlandse Zaken binnen de Raad van Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) moeten zich actief tegen een EU-code verzetten en de Europese Commissie tot de orde roepen. Het zelfde geldt voor het Europees Parlement.

De Europese Unie moet de leiders in de islamitische wereld duidelijk maken dat wie zich gekwetst voelt de gang naar de rechter kan maken. Geweld is echter onaanvaardbaar. Hierop moet Europa desbetreffende landen en regeringen hard aanspreken. Zeker gezien het feit, dat in vele van de landen waar nu rellen zijn uitgebroken demonstraties zonder expliciete of impliciete toestemming van de autoriteiten niet denkbaar zijn. Wij Europeanen zijn in deze kwestie allen Denen.

Voor nadere informatie: J.vbaalen@tweedekamer.nl

Dinsdag 7 februari 2007