Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht streeft naar optimale integratie gehandicapten in maatschappelijk leven

Mensen met een functiebeperking moeten optimaal kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Daarom heeft het college van b en w besloten een nieuwe beleidsnota te maken voor mensen met een functiebeperking. In de nota staat centraal dat in alle beleidsvoornemens van de gemeente de positie van mensen met een functiebeperking wordt meegewogen, onder het motto 'gewoon waar kan, speciaal waar moet'. Volgens het Solgu, het Stedelijk Overleg Gehandicapten Utrecht, zet de gemeente Utrecht met deze nota een grote stap in de richting van het zo goed mogelijk inrichten van de maatschappij voor gehandicapten. Op woensdag 8 februari is wethouder Spekman aanwezig bij het eerste overleg van de coördinatiegroep Agenda 22, waarin vertegenwoordigers van belangenorganisaties en gemeentelijke diensten zitten. Zij werken mee aan het opstellen van deze nota, die dus niet vóór, maar mét de doelgroep wordt gemaakt.

Het blijft nodig om gemeentelijk beleid voor mensen met een functiebeperking te ontwikkelen, zodat zij optimaal kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Uitgangpunt voor het maken van de beleidsnota Mensen met een Functiebeperking zijn de 22 Standaardregels voor Gelijke Kansen van de Verenigde Naties (VN). Op basis van deze regels is Agenda 22 opgesteld. Dat is een handreiking voor de (lokale) overheid voor het opstellen van een geïntegreerd gehandicaptenbeleid. Het is een praktische methode, waarmee gemeente en lokale belangenorganisaties als gelijkwaardige partners beleid kunnen maken en het lokale voorzieningenpakket kunnen doorlichten. Dit betekent dus: beleid maken mét mensen met een functiebeperking in plaats van óver mensen met een functiebeperking.

Volgens het Solgu is het gehandicaptenbeleid niet uitsluitend een zaak van zorg en welzijn, maar een zaak van alle beleidsmakers. Gehandicapten zijn namelijk meer dan alleen afnemers van voorzieningen, maar studeren, werken, winkelen, wonen en gaan af en toe uit, net als andere burgers. Het Solgu is blij dat voortaan bij elke beleidsbeslissing wordt nagedacht of ook mensen met een functiebeperking hiermee uit de voeten kunnen.

Integraal beleid nodig

Een tijd terug is het Actieplan mensen met een lichamelijke functiebeperking 2000 - 2004 afgerond. De meeste actiepunten zijn uitgevoerd, maar het blijft nodig om eenduidig beleid te ontwikkelen. In het Actieplan 2000 - 2004 is een aanzet gemaakt voor de overgang van specifiek doelgroepdenken naar integraal beleidsdenken. De nieuwe nota moet ervoor zorgen dat in al het gemeentelijk beleid voortaan rekening wordt gehouden met mensen met een functiebeperking.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita van Wijnbergen,bestuurscommunicatie, 286 10 44.