Provincie Utrecht

'Vlucht' brugklassers uit stad Utrecht naar provincie neemt af

7-2-2006 -

Regionale afspraken over 'witte' en 'zwarte scholen' beginnen vruchten af te werpen

Voor het eerst in jaren is het aantal brugklassers uit de stad Utrecht, die naar scholen in de provincie gaan, licht afgenomen. Gemiddeld steeg deze `vlucht' van voornamelijk autochtone leerlingen jaarlijks met 15%, maar in het schooljaar 2004-2005 is deze uitstroom gedaald van 541 leerlingen in 2003 naar 532 scholieren. Vooral vanuit de nieuwe stadswijk Leidsche Rijn daalde het aantal leerlingen dat buiten de gemeente Utrecht gebruik maakt van het voortgezet onderwijs.

Deze opmerkelijke trendbreuk blijkt uit gegevens die zijn verzameld door de provincie Utrecht, naar aanleiding van afspraken die in 2004 zijn gemaakt met Utrechtse gemeenten en schoolbesturen over het bestrijden van `witte' en `zwarte scholen'. Onder het motto `Van Domino naar Stratego' hebben partijen destijds een intentieverklaring ondertekend met als doel gettovorming in het voortgezet onderwijs tegen te gaan en ervoor te zorgen dat leerlingenstromen in stad en provincie Utrecht beter worden gestroomlijnd. Dit is ook in het belang van de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de huisvesting van de scholen. Utrecht was daarmee de eerste provincie in Nederland waar dergelijke regionale afspraken werden gemaakt.

Gedeputeerde Van Bergen: "We zijn op de goede weg!" De afname van deze trek uit de stad Utrecht is een eerste teken dat deze regionale afspraken vruchten beginnen af te werpen, aldus gedeputeerde Jan van Bergen (voorzitter van de Stratego-stuurgroep). "Door het overleg dat door de provincie Utrecht is opgestart, merk ik bij de betrokken scholen dat zij steeds vaker voorrang geven aan leerlingen uit de eigen gemeente. Maar als er ruimte over is, wil men ook leerlingen uit de stad Utrecht opnemen. We zijn op de goede weg!"

De vermindering van deze zogenaamde `witte vlucht' van Utrechtse brugklasleerlingen is vooral merkbaar in de gemeenten Woerden, Maarssen, IJsselstein en Nieuwegein. Een positief teken is bovendien dat vooral vanuit Noordwest Utrecht meer scholieren naar de stad Utrecht gaan. In 2004-2005 is het percentage brugklassers uit de provincie dat op Utrechtse scholen zit geklommen van 16 naar 19% (2500 leerlingen).

De afspraken met Utrechtse scholen en gemeenten over het werven en aannemen van leerlingen worden momenteel uitgewerkt in een afzonderlijk convenant voor drie subregio's: Oost-Utrecht, Zuidwest Utrecht en Noordwest Utrecht. Deze convenanten zijn naar verwachting in de zomer van 2006 gereed.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 258 2015

Laatst gewijzigd op 07-02-2006. Paginabeheer: Mariette Hilkemeijer