Gemeente Berkel en Rodenrijs


Regionale veiligheidsindex van start
Jaarlijks (dit jaar voor de vijfde keer) meet de gemeente Rotterdam met de Veiligheidsindex de sociale veiligheidssituatie in de stad. Alle 62 wijken in de stad krijgen een cijfer variërend van 1 tot 10. Dit cijfer is een samenvoeging van de gegevens van politie, de gemeentelijke diensten en de mening van in totaal 13.000 Rotterdammers over de veiligheid in hun wijk. De index is een goed middel om de bevolking te informeren over de effecten en de inzet van het veiligheidsbeleid. Dit jaar gaat voor het eerst ook de Regionale Veiligheidsindex van start.

Regionale Veiligheidsindex
Alle 21 Rijnmondgemeenten nemen deel aan deze Regionale Veiligheidsindex, ook de B-gemeenten. In verband met de naderende fusie wordt de B-driehoek als één gemeente gezien met de drie kernen als aparte onderzoeksgebieden. De meting zal bestaan uit enerzijds een bevolkingsenquête (telefonisch) in februari en maart, uitgevoerd door bureau Intomart. Deze willekeurig geselecteerde inwoners hebben inmiddels een brief met een uitleg ontvangen. Ook zal informatie door de politie en de gemeenten worden aangeleverd. In totaal worden in de regio 11.732 telefonische enquêtes in 68 onderzoeksgebieden afgenomen.

Subjectieve en objectieve gegevens
De Veiligheidsindex is een combinatie van (subjectieve) oordelen van bewoners met objectieve gegevens en omgevingskenmerken. Dit zorgt voor een compleet beeld van de veiligheidssituatie per onderzoeksgebied. Wanneer jaarlijks dit onderzoek wordt uitgevoerd kunnen de effecten zichtbaar worden van het veiligheidsbeleid dat binnen een gemeente gehanteerd wordt. Eventueel kan dan waar nodig een bepaalde veiligheidsaanpak worden bijgestuurd. Ook kan de situatie binnen de gemeente vergeleken worden met die van vergelijkbare gemeenten binnen de stadsregio.

Verwacht wordt dat de resultaten van de Regionale Veiligheidsindex rond mei bekend zijn. Programmabureau Veilig van de gemeente Rotterdam coördineert het onderzoek.

Laatste wijziging website: 07 februari 2006
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs