PERSBERICHT - 2006-02-07

Nieuwe brochures voor 5,5 miljoen liefhebbers van samen-lekker-even-weg

'Uitstapje met de groep' blijft gestaag groeien

Weg met de groep een dagje of enkele dagen blijft gestaag groeien. Zowel in de zakelijke als in de privé-sfeer. Onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen geeft aan dat jaarlijks zon 5,5 miljoen Nederlanders in groepsverband een dagje uit of een korte vakantie doen. Twee jaar geleden was dat aantal nog zon 5,2 miljoen.

Daaronder vallen naast schoolreisjes ook in toenemende mate bedrijfsuitjes. Het leeuwendeel van de groepstochten wordt in het binnenland doorgebracht (90%).

Ommekeer
Het waarom van een groepsuitje is niet geheel duidelijk. Wel is er sprake van een ommekeer van het totale individualisme naar een meer sociaal (recreatief en vakantie-)gedrag. Bij bedrijven, gemeenten en verenigingen spelen vaak argumenten als teambuilding en elkaar-beter-leren-kennen een rol. In de privé-sfeer gaat het meer om meer-generaties uitjes (met opa en oma én kleinkinderen) en bestaande vriendenkringen (tennis- of kaartgroepjes), die even weg willen naar een andere wereld.

Aanbod groeit mee
Het aanbod in de groepsmarkt is navenant groeiend. Dat is onder meer te zien en te vinden in de nieuwe brochures Groepsaccommodaties 2006 en VVV Groepsarrangementen 2006, die worden uitgegeven door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Deze gidsen zijn verkrijgbaar bij de VVVs, ANWB-kantoren en de meeste ANVR-reisbureaus. Groepsarrangementen kunnen direct bij de VVVs worden geboekt. Bijzonder is ook nu weer dat alles uit deze gidsen ook staat op de sites www.nlgroepsaccommodaties.nl en op
www.vvv-groepsarrangementen.nl.

Boerengolven populair
Bij de daguitjes scoort tegenwoordig het boerengolfen hoog, maar ook met zn allen naar de musical blijft in. In veel gevallen wordt gezocht naar een specifiek thema. Zo kun je bijvoorbeeld in Friesland een vaar- en wandeltocht maken met sterren, inclusief een bezoek aan het planetarium en in Giethoorn kun je op pad per satelliet. In Overijssel is er een Herman Brood-arrangement en in Utrecht is het eten en genieten van cabaret in eeuwenoude gewelven. In Limburg kun je met zn allen ook asperge- of turfsteken. Nieuw dit jaar zijn uiteraard de speciale Rembrandt 400-arrangementen.

Bijzondere acoommodatie
Uit de gids groepsaccommodatie is noemenswaardig de bijzondere boerderij Dn Hooiberg in het Brabantse Vorstenbosch en tussen Hondsrug en het riviertje De Hunze het complex Breeland in het Drentse Annen, waar je zowel een dagje als een meerdaags verblijf kunt boeken. Het laatste bedrijf werd overigens door de lezers van de brochure verkozen tot Groepsaccommodatie 2005.

Over NBTC
Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen is dé marketing en promotie-organisatie die het toeristisch en zakelijk reisverkeer naar en in Nederland bevordert. Het hoofdkantoor is gevestigd in Leidschendam en het NBTC heeft een wereldwijd netwerk van Vestigingen.