Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Minder daklozen, minder overlast: betere opvang en zorg

Persbericht, 7-2-2006

In 2010 moet tenminste 60 procent van de 10 duizend daklozen (in de vier grote steden) onder dak zijn. Dakloosheid als gevolg van uithuiszettingen of detentie moet fors minder worden. En de overlast moet ook minder worden. Die ambitie hebben het kabinet en de vier grote steden neergelegd in een plan van aanpak Maatschappelijke opvang, dat vandaag is gepresenteerd in het opvangcentrum van het Leger des Heils in Den Haag. Rijk en gemeenten willen zo een eind maken aan het op straat zwerven en het verkommeren en verloederen van daklozen, psychiatrische patiënten en verslaafden. Tegelijkertijd wordt zo ook de overlast en de criminaliteit in de openbare ruimte beperkt.

Het plan van aanpak bestaat uit `niet-vrijblijvende' afspraken met daklozen en verslaafden over zorg, huisvesting en eventueel werk. Over zeven jaar moeten daardoor de overlast, verloedering en criminaliteit die ze nu nog veroorzaken, drastisch zijn verminderd.

Concreet komen de ambities van het kabinet en de vier grote steden op het volgende neer:

* Voor 2010 is voor alle 10.000 daklozen in de vier grote steden een trajectplan opgesteld. Hiermee zijn ze zover als mogelijk voorzien van inkomen, zorg en werk. Daarnaast heeft in 2010 minimaal zestig procent van de groep passende huisvesting.

* Dakloosheid door uithuiszettingen is in 2008 gedaald tot minder dan dertig procent van het aantal in 2005.

* Dakloosheid door detentie komt (vrijwel) niet meer voor.
* Bij een groot deel van de doelgroep is overlastgevend gedrag verminderd, conform de doelstelling van de Veiligheidsmonitor, namelijk tot maximaal 75 procent van het huidige niveau in zeven jaar.

In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaat het om tienduizend mensen in een zeer kwetsbare situatie. Ongeveer de helft van hen zwerft op straat. Iedere dakloze krijgt een eigen behandelplan en een begeleider toegewezen. Aan hen wordt alleen zorg geboden als deze zinvol is: geen therapietrajecten als de kans dat ze helpen laag is. De huisvesting gaat plaatsvinden in passende nieuwe woonvormen, waarbij van de meest eenvoudige voorziening wordt uitgegaan. Voor wie opgenomen moet worden zullen voorzieningen in de sfeer van gebouwen zo doelmatig mogelijk worden gecreëerd en op verantwoorde wijze sober uitgevoerd, bij voorkeur in bestaande gebouwen.

Voor het plan Maatschappelijk Opvang is een bedrag nodig dat oploopt tot 175 miljoen Euro in 2009. Voor Amsterdam en Rotterdam elk 50 miljoen, Utrecht en Den Haag beide 32 miljoen Euro. Hieraan zullen Rijk en steden beide bijdragen. Tweederde deel komt uit de AWBZ door uitbreiding van de voorzieningen voor beschermd wonen en duurzaam verblijf. Het resterende deel komt uit de gemeenten door ondermeer uitbreiding van de opvangvoorzieningen.