PvdA Europees parlement


Kamervragen over kwestie Taïda Pasic

7 februari 2006

Op last van de Groningse en Amsterdamse rechters mag de Winterswijkse scholiere Taïda Pasic de beslissing van de IND over haar verblijfsvergunning thuis afwachten. Daarmee is de strijd, die begon met Taïda's plotselinge arrestatie op scholengemeenschap 'De Driemark' in Winterswijk, echter nog niet gestreden: de IND en minister Verdonk, die nu moeten beslissen of Taïda in Nederland haar VWO-opleiding maf afmaken, haalden deze week hard uit naar de Kosovaarse vluchtelinge.

Volgens Verdonk en de IND pleegde Taïda 'fraude' door zonder geldige verblijfsvergunning naar Nederland af te reizen. Taïda's ouders, die in 1999 met hun kinderen naar Nederland vluchtten, zijn inmiddels teruggekeerd maar kregen van Vluchtenlingenwerk de toezegging dat Taïda in Nederland haar VWO mocht afmaken. Iets wat de Winterswijkse scholiere per sé wil: zij wil daarna internationaal recht gaan studeren aan een Europese universiteit.

Werkbezoek Max van den Berg

Het indringende verhaal rond Taïda en haar plotselinge arrestatie door de IND kwamen ook uitgebreid aan de orde tijdens het werkbezoek van Max van den Berg aan 'De Driemark', een week na haar inbewaringplaatsing.

Inbewaringstelling 'disproportioneel'

Sinds die tijd volgden de ontwikkelingen elkaar snel op: zo bepaalde de rechter in Groningen dat Taïda's gevangenname 'disproportioneel' was; aangezien zij keurig ingeschreven stond in de gemeente Winterswijk, over een vaste verblijfplaats beschikte, gewoon naar school ging en de kosten van haar verblijf werden gedragen door school en gastgezin. Men had volgens de Groninger rechter dan ook kunnen volstaan met een meldingsplicht; de rechter besloot vervolgens dat Taïda de beslissing over haar verblijfsvergunning gewoon thuis mocht afwachten.

Vervolgens besloot de rechter in Amsterdam dat de IND zich opnieuw moet buigen over de geldigheid van die verblijfsvergunning; onzekerheid dus nog steeds voor Taïda, haar school en haar gastgezin. Men verwacht dat de IND de komende dagen of weken met een nieuwe beslissing komt, maar daarvoor moet de scholiere wel eerst opnieuw gehoord worden.

Spoedbrief en kamervragen

Ondertussen zit ook de politiek niet stil: in de week van het werkbezoek van Max van den Berg aan 'De Driemark' stuurden de europarlementsfractie van de PvdA, samen met de Tweede Kamerfracties van PvdA, GroenLinks en SP reeds een spoedbrief naar minister Verdonk, met het verzoek om de vrijlating van Taïda. Die brief wacht nog op antwoord, maar inmiddels stelden de kamerleden Jeroen Dijsselbloem, Klaas de Vries en Marije Vos ook kamervragen over de situatie.

Op de vragen van laatstgenoemde - gesteld tijdens het vragenuur van dinsdag 7 februari - reageerde Verdonk terughoudend, zoals ze zich een dag eerder in de media al negatief had uitgelaten over de zaak van Taïda: zij zou 'fraude' hebben gepleegd omdat haar verblijfsdocumenten in niet in orde zijn. Het gastgezin van Taïda ontkende dit niet, maar wees terecht op het 'legitieme doel' wat Taïda's opzoeken van de grenzen van de wet dient: het halen van haar VWO-diploma.

Onzekerheid en hoop

Het wachten is nu op de beslissing van de IND, na het hernieuwd horen van Taïda. De Winterswijkse scholengemeenschap 'De Driemark' blijft hopen, samen met allen die zich voor de Kosovaarse scholiere inzetten, waaronder de PvdA-eurodelegatie!