Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

08.02.2006

B. Straver

aula

VU medisch centrum

15:45

Hypotension during hemodialysis.


Promotor: prof.dr. P.M. ter Wee

Oorzaken van bloeddrukdalingen tijdens nierdialyse

In Nederland zijn 9600 mensen met een nieraandoening afhankelijk van nierdialyse, die ze gemiddeld driemaal per week ondergaan. In 20 tot 30 procent van de gevallen treden daarbij echter bloeddrukdalingen op, met zowel nadelige gevolgen voor de patiënt zelf, als voor de behandeling. Bart Straver probeerde in zijn promotieonderzoek te achterhalen welke factoren een rol spelen bij deze complicatie.

Met behulp van 'Elektrische Impedantie Cardiografie' kreeg Straver, op een patiëntvriendelijke manier, informatie over de hartfunctie en bloedsomloop. Hij ontdekte dat de vaatweerstand een cruciale rol speelt. Ook bleek het autonome zenuwstelsel een bepalende factor te zijn.

Straver onderscheidde vervolgens verschillende typen oorzaken van bloeddrukdalingen en concludeerde dat een zelfde type vaak binnen één patiënt voorkomt.

Tenslotte testte de onderzoeker een strategie die de patiënt tegen een lage bloeddruk moet beschermen. De resultaten waren veelbelovend, waarmee volgens Straver een goede stap is gezet richting een betere zorg voor en behandeling van de dialyseafhankelijke nierpatiënt.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85661
E persvoorlichting_vu@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over Vumc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl