De wereld draadloos in huis

Senternovem

Op 8 februari 2006 presenteert het IOP Generieke Communicatie tijdens het evenement 'De wereld draadloos in huis' drie nieuwe projecten. Deze projecten gaan een bijdrage leveren aan het onderzoek naar draadloos breedband communicatie in de huisomgeving. Bedrijven, universiteiten en kennisinstelling die actief zijn op het gebied van generieke communicatie in 'the ambient world' kunnen zich op 8 februari hierover volledig laten informeren. Het ministerie van Economische Zaken heeft 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 3 projecten. In totaal zullen 30 onderzoekers van start gaan.

Waarom dit evenement?
De behoefte aan communicatie in de privé-situatie zal de komende jaren sterk toenemen. Daarbij gaat het niet alleen om de verdere ontwikkeling van radio en televisie of computerspelletjes maar ook om technologie op het gebied van gezondheidszorg en zaken zoals telewerken. Daarvoor is een draadloze en breedbandige communicatie-infrastructuur nodig. De huidige (WLAN) technologie zal op korte termijn tekort schieten om de verschillende multimedia streams te transporteren in het 'ambient intelligente' huis. De infrastructuur moet snel, veilig en betrouwbaar zijn. De apparatuur en sensoren moeten zuinig omgaan met de energie (uit batterijen) en eenvoudig te bedienen zijn. Deze aspecten staan centraal bij de onderzoeksprojecten binnen het IOP Generieke Communicatie.

Projecten

Sigi-Spot: radiotechnologie voor ultrasnel datatransport Het SiGi-Spot project definieert een nieuwe, zeer breedbandige en tevens goedkope radiotechnologie die gebruik maakt van de licentievrije 60 GHz band. Het project houdt zich bezig met toepassingsscenario's, propagatie, antennes, front-end technologie, maar ook met modulatie en codering. Het project besteedt ook ook aandacht aan de koppeling tussen de besturing op transmissieniveau en de hogere lagen van de infrastructuur.

MIMO in a Mass-Market
De massamarkt voor communicatie-electronica vraagt om goedkope en energiezuinige oplossingen. Deze kunnen gevonden worden door het effectief combineren van de technische mogelijkheden van analoge en digitale radio-ontvangst en van de bijgehorende communicatiesysteem implementatie. Uitbreiden van de mogelijkheden van de radiotechnologie, met name de (on)gevoeligheid voor interferentie, wordt onderzocht door gebruik te maken van meerdere antennes aan de zend- en ontvangstzijde (MIMO).

Future home networks
In de toekomst zullen de bewoners van een huis de beschikking hebben over verschillende soorten communicatiediensten. De bewoners gebruiken deze diensten voor hun werk en voor een veilig, gezond en aangenaam privé-leven. Ze beschikken daarbij over talloze kleine en grote apparaten die gezamenlijk deel uit maken van een permanent aanwezige intelligente omgeving. Dit project onderzoekt verschillende concepten voor draadloze en vaste netwerken die de gebruiker zullen omringen om dergelijke dienstverlening mogelijk te maken.
Kijk voor een uitgebreide beschrijving van de drie onderzoeksprojecten op www.senternovem.nl/iop-gencom.

Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma's (IOP) & SenterNovem Met de innovatiegerichte onderzoeksprogramma's wil de overheid de onderzoekswereld toegankelijker maken voor het bedrijfsleven en contacten tussen bedrijfsleven en onderzoekswereld verbeteren en intensiveren. IOP is een subsidieregeling van het Ministerie van Economische Zaken, SenterNovem voert deze uit. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden en de EU. Het agentschap draagt hiermee bij aan innovatie en duurzaamheid.

Einde persbericht


Noot voor de redactie,