Gemeente Voorschoten

Persberichten - Burgemeester opent HEMA in Schoolstraat Uitgebracht op: maandag 6 februari 2006

Burgemeester mevrouw W.M. Verver-Aartsen zal namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Voorschoten op 8 februari a.s. tussen 10.00 en 11.00 uur de winkel van het HEMA filiaal aan de Schoolstraat 114 te Voorschoten officieel openen.

Er zal op feestelijke wijze invulling worden gegeven aan het in gebruik nemen van het HEMA filiaal aan de Schoolstraat 114 te Voorschoten. Het college is verheugd, om middels de opening van de HEMA, daadwerkelijk invulling te geven aan het (her)ontwikkelingsplan van de in 2003 vastgestelde Kadernota Visie Centrumgebied.

De Schoolstraat 114, is bekend als de locatie van de voormalige Gevert Deijnootschool, en is centraal gelegen in het centrum, tegenover de Dorpskerk. De warenhuisformule van de HEMA is tevens een versterking van de huidige branchering van het centrum en kan in positieve zin een bijdrage leveren aan de verhoging van de koopkrachtbinding. Ruimtelijk is de locatie een scharnierpunt tussen het noordelijk- en het zuidelijk deel van het centrumgebied, met een uitstraling naar de oostelijk gelegen Voorstraat en omgeving.

Het bouwplan van de HEMA is tot stand gekomen vanuit een initiatief van HEMA Nederland en de gemeente Voorschoten en is door de franchiseondernemer De Boer Holding BV nader uitgewerkt tot een bouwplan met een HEMA vestiging van circa 1.100 m². Tevens is het naastgelegen pand de Passage aangekocht om de beide winkelconcepten zorgvuldig op elkaar af te stemmen. De huidige winkels in de Passage zullen in de toekomst nog worden aangepast aan het ontwerp van het bouwplan van de HEMA.

Het bouwplan van de HEMA omvat een ondergrondse parkeergarage met 38 publieke en 14 private parkeerplaatsen, een HEMA filiaal van circa 1.100 m² met ruim 300 m² randwinkels op de begane grond en 14 vrije sector koopappartementen met een gedifferentieerd aanbod van drie en vierkamerwoningen en studioappartementen. De entree van de parkeergarage en het laden en lossen bevinden zich aan de Koningin Julianalaan, de bushalte is tijdelijk in noordelijke richting verplaatst.

De bebouwingscontour, de ligging en de uitstraling van het voormalige schoolgebouw hebben aan de Schoolstraatzijde gefungeerd als referentiekader voor de ontwerpopgave van de architect. Het bouwplan grenst tot aan de Koningin Julianalaan en sluit naadloos aan op de naastgelegen winkels van de Passage. De architect is er in geslaagd de nieuwbouw te voorzien van nieuwe functies met behoud van de karakteristieke uitstraling van de voormalige school. Bij de keuze van het materiaalgebruik en kleurstelling is aansluiting gezocht met het historische karakter van de bebouwing van het centrum van Voorschoten.

Na het doorlopen van de vrijstellingsprocedure is de bouwvergunning eind 2003 aangevraagd en is de start bouw begonnen in september 2004. Gedurende het planproces zijn belanghebbenden en buurtbewoners vroegtijdig geïnformeerd, welke heeft geleid tot het beschikbaar stellen van abonnementen voor het gebruik van de parkeergarage. De parkeergarage is gratis toegankelijk voor omwonenden gedurende de periode van één uur voor en na de winkelsluitingstijd. Dit bouwplan is mede tot stand gekomen dankzij de intensieve samenwerking van de Boer Holding BV, bouwbedrijf Niersman, de omwonenden, de winkeliers, overige belanghebbenden en de gemeente Voorschoten. De gemeente Voorschoten is trots op het bereikte resultaat en kijkt weer met vertrouwen naar de toekomst.

De oplevering van de woningen en de parkeergarage zal naar verwachting eind april 2006 plaats vinden.

Na het verrichten van de officiële opening zal het publiek om 11.00 uur in de gelegenheid worden gesteld de winkel van de HEMA te bezichtigen.


- einde bericht -