Artsen zonder Grenzen


Veiligheid is schaars in Darfur

07/02/2006 12:10 -- De humanitaire crisis in Darfur, een regio in het westen van Sudan, duurt voort. Gewelddadige incidenten vinden met verontrustende regelmaat plaats. In diverse delen van Darfur neemt de spanning de afgelopen weken toe. In Shariya, een plaats in Zuid-Darfur, leidde een aanhoudende serie zware explosies op 25 januari tot de evacuatie van een team van Artsen zonder Grenzen.

De coördinator van Artsen zonder Grenzen in Darfur, Vanessa van Schoor, keerde vijf dagen na het incident terug: Op zich is het in Shariya en in ons complex oké. De gevechten vonden vooral plaats in een gebied op enkele kilometers afstand. Veel mensen zijn Shariya ontvlucht. Er zijn wat gewonden binnengekomen in ons ziekenhuis.

Vanessa vervolgt: Een van onze andere teams, in Golo, moest dinsdag evacueren. En we hebben een medische verkenning gedaan in het noorden. Vanwege aanvallen daar zijn de inwoners van Mershing hun dorp ontvlucht. Ze bevinden zich nu in Menawashi.

Naast de recente gevechten rond Shariya en Mershing, wordt er in het zuiden van Darfur gevochten tussen het Sudanese bevrijdingsleger (SLA) en Arabische groepen. Zelfs in het ontheemdenkamp Kalma, vlakbij de Zuid-Darfurse hoofdstad Nyala, is het nauwelijks veilig na vijf uur s avonds. Vanessa: We horen vaak berichten dat er in het kamp geschoten wordt als het donker is en er komen regelmatig
verkrachtingsslachtoffers naar onze kliniek.

Wij willen graag zo snel mogelijk terug terugkeren naar Shariya en ons medisch werk voortzetten, maar we maken ons zorgen over de algehele veiligheid, zegt operationeel directeur Pete Buth. We bekijken nu hoe we een aanvaardbaar veiligheidsniveau voor ons team kunnen waarborgen.

In Shariya heeft Artsen zonder Grenzen een kliniek en mobiele hulpposten in het omringende gebied. Meer naar het zuiden, in een ziekenhuis in Muhajariya geeft Artsen zonder Grenzen medische zorg en voert operaties uit. Onze medewerkers trekken met mobiele hulpposten naar de omliggende dorpen. In beide locaties geven onze teams basisgezondheidszorg, begeleiding aan zwangere vrouwen voor en na hun bevalling en hulp bij ondervoeding. Verder zorgen ze voor voorzieningen voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Lees een eerder interview met coördinator Vanessa van Schoor over de situatie in Darfur
Lees meer over ons werk in Darfur

Groot tekort aan hulp voor duizenden gevluchte Congolezen in Katanga,