Socialistische Partij

Onderzoek bevestigt stelling SP: hogere werkloosheid door verder opening grenzen

08-02-2006 * Bij verdere opening van de grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-landen zal de werkloosheid in Nederland toenemen. Vooral lager- en middelhoog opgeleid personeel zal hier ernstige problemen van ondervinden. Dit staat in een uitgelekt onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "Hier wordt bevestigd waar de SP al door eigen onderzoek achter was: er wordt veel te makkelijk gedacht over het open gooien van de grenzen. De problemen worden bewust verhuld, men wil de druk op de arbeidsmarkt opvoeren zodat men kan blijven pleiten voor lagere lonen en minder sociale zekerheid."

Jan de Wit De SP stelde eerder al vast dat nu al duizenden vaklieden en zelfstandigen te lijden hebben onder instroom uit de nieuwe EU-landen. Zij verliezen werk, krijgen lagere lonen en moeten opboksen tegen oneerlijke concurrentie. "VVD-leider Van Aartsen, de Europese commissie en alle anderen die de grenzen verder open: ook bij hen moeten nu toch de schellen van de ogen vallen? Een ongecontroleerde instroom bedreigt de werkgelegenheid van velen en de toekomst van jongeren in het VMBO. Want waar gaan die werken als Polen, Tsjechen en straks ook Roemenen hier voor extreem lage lonen in de bouw en transport komen te werken?"

"De regering wil ons laten geloven dat er nauwelijks een probleem is. Het kabinet en de grote werkgeversorganisaties wijzen alleen naar de 26.000 mensen die nu een werkvergunning krijgen, maar zwijgen over de 50.000 Poolse arbeiders met een Duits paspoort, ze zwijgen ook over de 30.000 mensen uit andere Oost-Europese landen en ze zwijgen over de tienduizenden zogenaamde Zelfstandigen Zonder Personeel die op websites en met huis-aan-huis-folders hun diensten aan bieden. Nu zijn er meer dan 100.000 arbeiders uit Polen aan de slag. Ze maken lange dagen tegen lage lonen en slapen vaak op de werkplek. Dit soort toestanden zal alleen maar toenemen als de grenzen verder opengaan."

"De situatie wordt nog erger als ook arbeiders uit Roemenië en Bulgarije, waar de lonen nog veel lager liggen dan in Polen, hun geluk kunnen zoeken in Europa. En het hek is helemaal van de dam als de Dienstenrichtlijn door zou gaan. Dan kunnen buitenlanders hier werken volgens de normen en waarden van hun eigen land. Ze moeten weliswaar volgens de CAO betalen. Maar als de werkgevers de CAO niet afsluiten, zoals in de vleessector en het vervoer is gebeurd, kunnen werkgevers betalen wat ze willen en kunnen buitenlandse bedrijven zich hier vestigen en de arbeidsvoorwaarden van het oorsprongland toepassen."

"Het nu verder openen van de grenzen, de toetreding van Roemenië en Bulgarije en de Dienstenrichtlijn ontwrichten de arbeidsverhoudingen. En het is niet dat wij de mensen uit de nieuwe lidstaten geen betere toekomst gunnen, maar die maken we niet mogelijk door hier de arbeidsmarkt in de chaos te storten. De SP vindt dat iedereen die in Nederland wil werken, dat moet doen volgens de Nederlandse wetten en regels. Maar juist daaraan wil men nu een einde maken. En het kabinet en de multinationals willen dit niet omdat ze het zo goed voor hebben met de mensen in de nieuwe EU-landen, maar omdat ze die mensen willen misbruiken om hier te kunnen pleiten voor loonmatiging en verdere afbraak van de sociale zekerheid en de pensioenvoorzieningen." Zie ook:
* Aannemers in de knel door oneerlijke concurrentie * Groeiende stroom buitenlandse arbeidskrachten ontwricht arbeidsmarkt
* Grenzen niet verder open, maar grenzen stellen