Vereniging Nederlandse Gemeenten

Driekwart gemeenten heeft aanpak huiselijk geweld

Van alle Nederlandse gemeenten neemt 74% maatregelen tegen huiselijk geweld. Dit blijkt uit de Tussenmeting Effectmeting Aanpak huiselijk geweld van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De maatregelen bestaan vaak uit deelname aan een lokaal of regionaal project, deelname aan een advies- en steunpunt of het aanstellen van een contactpersoon binnen de gemeentelijke organisatie. In 2004 nam 57% van de gemeenten dergelijke maatregelen tegen huiselijk geweld.

Evenals in 2004 blijkt dat het belangrijkste knelpunt bij de aanpak van huiselijk geweld het gebrek aan financiële middelen is. Ook onvoldoende ambtelijke capaciteit wordt door de gemeenten als knelpunt ervaren.

De VNG is in 2003 gestart met het ondersteuningsprogramma Aanpak Huiselijk Geweld en ondersteunt zo gemeenten bij hun rol in de bestrijding van huiselijk geweld. Uit de tussenmeting blijkt dat gemeenten vooral ondersteuning willen bij beleidsontwikkeling. Ook regionale samenwerking en signalering, registratie en doorverwijzing zijn themas waarbij gemeenten ondersteuning wensen.

Tevens presenteert de VNG nu een nieuw instrument, het zogenaamde diagnose-instrument Aanpak huiselijk geweld. Met behulp van dit instrument kunnen gemeenten op eenvoudige wijze bepalen hoe zij er voor staan op het gebied van beleid en maatregelen.

Aan de tussenmeting hebben 272 gemeenten meegewerkt, ofwel 58% van alle gemeenten. Gezien deze respons geeft de enquête een goed beeld van de situatie in Nederland.

De tussenmeting 629kB. Het diagnose-instrument is te vinden op www.aanpakhuiselijkgeweld.nl.