Gemeente Vlaardingen


Verleende kapvergunningen

Gepubliceerd: 8 februari 2006
Reageren tot: 23 maart 2006

Verleende kapvergunning en aanlegvergunning tbv omvormen en uitdunnen diverse bospercelen in de Broekpolder.

Op 31 januari 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders kap- en aanlegvergunning verleend aan het Recreatieschap Midden Delfland voor het dunnen en omvormen van een aantal bospercelen in het noordelijk deel van de Broekpolder.
Het gaat om 11 vakken met een oppervlakte van 637 are waarin ca. 925 populieren zullen worden gekapt. Het aantal te kappen bomen per vak is afhankelijk van de kwaliteit.

Eind 2005 is door het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen het plan Kwaliteitsverbetering Broekpolder vastgesteld. Dit plan voorziet in de behoefte om de recreatieve kwaliteit en de ecologische waarden van het gebied te verbeteren. Een belangrijk deel van het plan heeft betrekking op het verbeteren van de beplantingen en paden.

De Broekpolder is destijds voor een groot deel aangeplant met populieren. Dit zijn z.g. pioniershoutsoorten die snel hebben gezorgd voor een groen beeld. Afhankelijk van de kwaliteit van de beplanting is voor bepaalde plantvakken een reconstructievoorstel en voor andere vakken een dunningsvoorstel gemaakt.
Het plan is ontwikkeld in opdracht van het Recreatieschap Midden Delfland in overleg met Gemeente Vlaardingen. Beiden zijn beheerder van de Broekpolder.
Het in verval geraakte populierenproductiebos zal worden omgevormd tot een recreatief bos waarin meer duurzame houtsoorten worden aangeplant.

De vergunning is verleend onder de voorwaarde, dat er in totaal ca. 4000 bomen zullen worden aangeplant. De te beplanten oppervlakte wordt geschat op 170 are. De aan te planten boomsoorten zijn: es, esdoorn, eik en zoete kers.

De aanvraag kap- en aanlegvergunning is gepubliceerd op 21 december jl. in deze krant en heeft gedurende een periode van vier weken ter inzage gelegen. Hierop zijn geen zienswijzen ontvangen. Het college heeft, vanwege het aankomende broedseizoen en de wens nog dit voorjaar nieuwe bomen aan te planten, toestemming verleend om 1 week na deze publicatie te starten met rooiwerkzaamheden zijnde 20 februari 2006.

Om de ecologische waarden te vergroten zal een deel van het hout van de gekapte bomen in het gebied worden verwerkt. Daarnaast zal op plaatsen die daarvoor in aanmerking komen een deel van de slechte bomen behouden worden, zodat aan spechten en vleermuizen nest- en schuilgelegenheid wordt geboden.
Mocht na uitvoering van de kapwerkzaamheden blijken, dat een groter oppervlakte moet worden aangeplant dan aangegeven, dan zullen in dat deel eveneens 25 bomen per are worden aangeplant. Jaarlijks zullen voor een deel van de om te vormen percelen de nodige vergunningen worden aangevraagd.

Tegen deze besluiten kunt u op grond van de Algemene wet Bestuursrecht (AwB) binnen zes weken na deze bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders via Dienst Stadswerk, Afdeling Wijkbeheer, Postbus 141, 3130 AC Vlaardingen.
Indien dit onverwijlde spoed vereist, bestaat de mogelijkheid om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Voor het indienen van een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd

Meer informatie

* omtrent de kapvergunning: de heer A.C. Bijl, 2484566 (Dienst Stadswerk, afdeling Wijkbeheer).

* omtrent de aanlegvergunning: de heer P. Ottolini, 2484632 (Dienst Stadswerk, afdeling Ruimtelijke Ordening).