Gemeente Weert

8 februari 2006

GROOTSCHALIG PROEFSLEUVENONDERZOEK IN WEERT

In het akkergebied nabij Vrouwenhof, oostelijk van de Weerter wijk Leuken, is afgelopen week een archeologisch proefsleuvenonderzoek gestart. Hiermee is de aftrap gegeven voor een grootschalig inventariserend onderzoek naar de archeologische waarden in drie plangebieden rondom Weert. In Vrouwenhof en Laarveld verrijzen de komende jaren twee nieuwe woonwijken die plaats bieden aan respectievelijk ca. 300 en 1000 woningen. Ten noorden van de Ringbaan Noord (N275) wordt aansluitend op het bestaande bedrijventerrein Kampershoek een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld.

Voor de nieuwe bestemmingen stelt de gemeente Weert bestemmingsplannen op die door de provincie worden goedgekeurd. In deze bestemmingsplannen wordt onder meer inzicht gegeven in een groot aantal zaken. Eén van die aspecten betreft het bodemarchief: wat zit er in de grond aan archeologische waarden en hoe gaat de gemeente hiermee om in de toekomstige bestemming?

Rijke historie
Zoals in de jaren '90 van de vorige eeuw al werd vastgesteld bij de bouw van de wijk Molenakker en de aanleg van het bedrijvenpark Kampershoek, kent de gemeente Weert een rijke cultuurhistorie die niet altijd aan de oppervlakte is te zien. Het gaat vaak om archeologische sporen van nederzettingen en grafvelden uit de late prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. De resten zijn in de loop der tijd door de akkerbodem afgedekt en komen pas aan het licht op het moment dat een nieuwe woonwijk, een weg of bedrijventerrein op die plekken wordt aangelegd.

Zuinig omgaan met historie
De gemeente Weert gaat zuinig om met haar cultuurhistorie en wil deze goed kunnen meewegen in de planvorming. Daarom zijn al diverse vooronderzoeken in de plangebieden gedaan door middel van bureaustudies en booronderzoek. Deze onderzoeken gaven aan dat de kans op het aantreffen van archeologische waarden aanzienlijk is. Om te achterhalen waar deze resten zich bevinden en wat de aard, omvang, datering en wetenschappelijke waarde van de sporen is, wordt nu het proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.

Proefsleuvenonderzoek
Hiervoor worden in een gelijkmatig patroon over de plangebieden machinaal sleuven aangelegd van 25 tot 50 meter lang en meestal 4 meter breed. Onder de akkerbodem kunnen zich in het lichte zand sporen aftekenen die duiden op bewoning of begraving in het verleden. De sporen worden opgetekend en onderzocht. Vervolgens worden de sleuven dichtgegooid en wordt het terrein weer vlak opgeleverd. Voor het aanleggen van de proefsleuven is de medewerking van de grondeigenaren en gebruikers nodig. Inmiddels heeft het overgrote deel van de eigenaren hiervoor toestemming verleend.

Team archeologen
Het archeologisch onderzoek wordt in opdracht van de gemeente Weert uitgevoerd door een team van archeologen van de Vrije Universiteit (ACVU-HBS) te Amsterdam. Het veldwerk op Vrouwenhof neemt enkele weken in beslag. Tussentijds worden de beschikbare percelen in Kampershoek-Noord onderzocht en na afronding van het onderzoek in Vrouwenhof de beschikbare percelen van Laarveld. Naar verwachting is het veldwerk eind mei afgerond.

Vindplaatsen
Op basis van de onderzoeksresultaten wordt bekeken óf en welke vindplaatsen ter plaatse te behouden zijn. Als dat niet mogelijk blijkt, wordt besloten welke vindplaatsen dienen te worden opgegraven.

2006.025 FS


---- --