Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Zelfcensuur door rel over spotprenten? Uitzenddatum: Wo. 8 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Koen van Groesen

De Deense spotprenten over de profeet Mohammed hebben in islamitische landen voor woedende en gewelddadige reacties gezorgd. De makers van de prenten zijn na doodsbedreigingen ondergedoken. In Nederland zijn publicisten en cabaratiers geschrokken van de felle reacties. Zijn ze daarom terughoudend geworden om grappen
te maken over de islam? Een reportage.

Waarschuwingsschoten
Gisteren werd in Afghanistan een Noors militair kamp aangevallen door moslims die beledigd waren door de spotprenten, die ook in Noorse kranten waren afgedrukt. Nederlandse straaljagers moesten met waarschuwingsschoten de woedende menigte uit elkaar drijven.

Meer protesten
Vandaag breidden de protesten zich weer uit. In Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, hebben Palestijnse betogers het kantoor aangevallen van een internationale waarnemersmissie. Vorige week werd in Gaza een kantoor van de EU bestormd door gewapende demonstranten.

Tot kalmte gemaand
Inmiddels hebben de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Organisatie van de Islamitische Conferentie moslims opgeroepen om kalm te blijven. De organisaties begrijpen de verontwaardiging over de spotprenten van Mohammed, maar roepen op tot vreedzaam protest. Ook wijzen ze erop dat de cartoons vallen onder de vrijheid van meningsuiting.

Nederland
In Nederland is er tot nu toe niet heftig geprotesteerd tegen de spotprenten, maar ook hier zijn publicisten, cabaretiers en cartoonisten geschrokken van de felle buitenlandse reacties. Sommigen zijn daarom nu terughoudend over het onderwerp islam.

In de uitzending
In Netwerk een reportage over de gevolgen van de cartoonrel in Nederland. Loopt de vrijheid van meningsuiting gevaar? Hoe gaan publicisten om met de rel rond de cartoons? Hoe ver mag je gaan in uitingen die beledigend opgevat kunnen worden door een religieuze groep? In de uitzending praten filmproducent Gijs van de Westelaken (van onder meer Submission), cabaretier Viggo Waas, cartoonist Jos Collignon en de acteur Sabri Saad el Hamus (die momenteel in een toneelstuk speelt over de profeet Mohammed) over de ophef rond de spotprenten.