Gemeente Berkelland


Drukriolering buitengebied van Eibergen en Neede officieel in werking gesteld



Op woensdag 8 februari werd de drukriolering in het buitengebied van Eibergen en Neede officieel in werking gesteld. De oud-wethouders van de voormalige gemeenten Eibergen en Neede de heren Hans Ormel en Piet Meijlis verrichtten hiervoor de laatste handeling door het op zijn plaats hijsen van een van de pompen in het overnamegemaal aan de Bruggertweg in Beltrum vlak voor aansluiting op de afvoerleiding van het Waterschap Rijn en IJssel. Wethouder Hans Boxem stelde de pompen in werking.

Het systeem is sinds 1 december 2005 operationeel en alle betrokken bewoners/eigenaren konden vanaf dat moment de eigen aansluiting realiseren. Meer dan de helft van de 1455 overeengekomen aansluitingen zijn nu klaar en het aantal storingen door de afstelling van de pompinstallaties neemt zienderogen af. Voor een goede werking van het totale systeem is het op korte termijn noodzakelijk dat ook de overige aansluitingen worden gerealiseerd, zodat alle pompinstallaties op de juiste manier kunnen worden ingesteld en een optimale werking van het systeem wordt bereikt.

Vertrouwen hersteld

De direct betrokken partijen en verschillende gemeenteraadsleden waren op 8 februari bij de officiële handelingen aanwezig. In de toespraak van wethouder Hans Boxem werd vooral benadrukt, dat ondanks de vertraging door het verschil van inzicht over het contract tussen aannemerscombinatie en opdrachtgever, het vertrouwen volledig is hersteld. De aannemerscombinatie is anders dan gebruikelijk verantwoordelijk voor het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud. Het verschil van inzicht is met instemming van beide partijen volledig opgelost. De wethouder gaf in dat verband aan dat de gemeente Berkelland kan rekenen op een betrouwbare partner ook voor het onderhoud in de komende jaren.

99% deelname

De Wagro, die de communicatie naar de bewoners heeft verzorgd ging in op het succes van de deelname aan het project. Van de ruim 1.500 bezochte adressen hebben slechts 45 eigenaren gekozen voor een eigen oplossing en doen 14 eigenaren niet mee. Zij worden als weigeraar binnenkort opnieuw bezocht uit het oogpunt van de milieuhandhaving. Kortom de sanering van de afvalwaterlozingen in het buitengebied van Eibergen en Neede is met een score van bijna 99% een groot succes geworden. De aannemerscombinatie sprak vooral zijn waardering uit over het goede en zakelijke samenwerkingsverband, dat er altijd was, ondanks het verschil van inzicht over het contract. De vertragingen worden door de aannemerscombinatie en de gemeente dan ook betreurd. De aannemerscombinatie heeft daarom het initiatief genomen alle betrokken gebruikers van het riool een brief te sturen met een attentie in verband met de overlast.

Mijlpaal

Wethouder Hans Boxem heeft met enige trots te kennen gegeven, dat de gemeente Berkelland met dit omvangrijke saneringsproject een belangrijke mijlpaal heeft bereikt vooral dankzij het ver voor de gemeentelijke herindeling genomen initiatief van de gemeenten Eibergen en Neede om de sanering gezamenlijk aan te pakken. Het project vergde bijna vier jaar voorbereiding en uitvoering.

Top drie

De heer Theo Froon van de Provincie Gelderland benadrukte in zijn toespraak dat de provinciale sanering van de afvalwaterlozingen met dit omvangrijke project en het bereikte milieurendement bijna volledig is gerealiseerd. Er resteren in heel Gelderland nu nog 1.000 ongezuiverde lozingen. In 1998 waren het er nog 35.000. De provincie Gelderland staat met deze saneringen samen met de provincies Limburg en Drenthe in de top drie. Het project is mede mogelijk geworden door de eigen bijdragen van de individuele eigenaren, de EU-bijdrage in het kader van het provinciale Plattelands Ontwikkelings Programma (POP) en de subsidie van het Waterschap Regge en Dinkel voor een aantal aansluitingen in de voormalige gemeente Neede.

De eigenaren en bewoners die binnenkort gaan aansluiten op het drukrioolsysteem wordt geadviseerd voor nog resterende vragen over de eigen aansluiting, contact op te nemen met de gemeente Berkelland, telefoon 0545-250 250.

Mutatiedatum 20/02/2006