Nederlands Uitgeversverbond

Uitslag Scholierenpeiling: Mohammed B. belangrijkste nieuwspersoon 2005

P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 9 februari 2006

---

3.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben hun oordeel geveld: Mohammed B. is de belangrijkste nieuwspersoon en de RTV actie voor de slachtoffers van de tsunami is het belangrijkste nieuwsfeit van 2005.

De leerlingen hebben meegedaan aan de Scholierenpeiling van Stichting Krant in de Klas. Krant in de Klas stelde een lijst op van 30 gebeurtenissen en 30 persoonlijkheden die het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws waren. In beide categorieën moesten de leerlingen een klassikale Top 3 vaststellen. Op basis van de inzendingen werd de einduitslag vastgesteld:

Belangrijkste Nieuwsfeit Belangrijkste Nieuwspersoon
1. RTV Actie voor de slachtoffers tsunami 23 % 1. Mohammed B. 25 %
2. Aardbeving Pakistan 21 % 2. Paus Johannes Paulus II 11 %
3. Terreuraanslagen in Londens openbaar vervoer 20 % 3. Osama Bin Laden 10 %

Geen van de categoriewinnaars wist een absolute meerderheid te behalen. Desondanks was de meerderheid van de leerlingen het over de Top 3 van belangrijkste nieuwsfeiten opvallend eens. Ze lieten massaal weten dat een media-actie naar aanleiding van een grote ramp op zichzelf ook een belangrijk nieuwsfeit kan worden. De peiling toont ook aan dat leerlingen niet te voorspellen zijn: zo had de organisatie verwacht dat het proces tegen de Hofstadgroep hoge ogen zou gooien. Mis: dit proces bleef in de laagste regionen hangen en scoorde aanzienlijk slechter dan bijvoorbeeld de neergeschoten mus bij Domino Day.

Bij het bepalen van de keuze van belangrijkste nieuwspersoon was de verdeeldheid groter: Michael Jackson werd veel genoemd, net als sporters Yuri van Gelder en Ronaldinho. Lance Armstrong, die vorig jaar in de Scholierenpeiling nog de vijfde plaats haalde, en dit jaar zijn zevende Tour de France zege behaalde, kreeg ditmaal slechts 3% van de stemmen.

Geen van de deelnemende klassen had een uitslag die overeenkwam met de landelijke uitslag. Klas 2D van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur zat er met 5 van de 6 posities het dichtst bij. Deze klas wint dan ook een digitale videocamera.

De Scholierenpeiling is een initiatief van Stichting Krant in de Klas. De stichting stuurt de peiling jaarlijks naar alle docenten die geabonneerd zijn op de maandelijkse Nieuwsquiz van Krant in de Klas. Stichting Krant in de Klas, de educatieve dienst van de Nederlandse dagbladen, bevordert het lezen van kranten via het onderwijs. De stichting verstrekt gratis kranten aan het onderwijs en maakt lesmateriaal ter ondersteuning van de klassikale bespreking van de krant.

Klik hier voor het volledige overzicht van de Scholierenpeiling 2005.
---

Voor meer informatie over de Scholierenpeiling of over Stichting Krant in de Klas:
Fifi Schwarz, 06-28835295, f.schwarz@nuv.nl . Zie ook www.krantindeklas.nl