Politie lost 10 gewapende overvallen op

Utrecht, 09-02-2006 o De politie heeft op 19 april 2005 drie mannen aangehouden. Zij worden er van verdacht negen gewapende overvallen op benzinestations en één gewapende overval op een videotheek te hebben gepleegd in de regio Utrecht. Woensdag 25 januari 2006 deed de rechter uitspraak.

De reeks begon met een gewapende overval op 2 februari 2005 op een benzinestation op de Atoomweg in Utrecht. Hierop startte de politie een uitgebreid onderzoek. Op 8 februari was het raak bij een benzinestation op de Hindersteinlaan in Vleuten en op 21 februari bij een benzinestation op de Franciscusdreef in Utrecht. In een uitzending van Opsporing Verzocht werd op 14 maart 2005 uitgebreid aandacht besteed aan deze drie overvallen en werden er beelden getoond van de overval op de Atoomweg.

Op 26 februari 2005 vond er een gewapende overval plaats op een benzinestation op de 11de straat in Nijmegen en op woensdagavond 2 maart was een benzinestation aan de Croeselaan in Utrecht aan de beurt. Een videotheek op de Amsterdamsestraatweg werd op 3 maart overvallen en op 9 maart was het weer raak bij een benzinestation op de Straatweg in Maarssen. Vervolgens werd op 29 maart een tankstation op de Prins Bernhardstraat in Vianen overvallen en op 30 maart een benzinestation op de Leeuwenveldseweg in Weesp. Op de avond voor hun aanhouding pleegden de verdachten nog een overval op een benzinestation op het Stuurboord in Huizen.

Bij alle overvallen werd gebruik gemaakt van (nep)vuurwapens en bestond de buit steeds uit relatief kleine geldbedragen (enkele honderden euros). Daarnaast werd in bijna alle gevallen, althans voor wat betreft de benzinestations, sigaretten weggenomen.

Op basis van tactisch rechercheonderzoek, interne informatie en diverse anonieme meldingen n.a.v. videobeelden getoond bij Opsporing Verzocht en het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld en publicaties in kranten waarbij ook fotos werden getoond van twee verdachten, kwam de zaak op 18 april 2005 aan het rollen. Op deze datum werd namelijk de vermoedelijke identiteit van één van de overvallers bekend n.a.v. getoonde videobeelden van de overval op de Prins Bernhardstraat in Vianen, waardoor de zaak in een stroomversnelling raakte. Hierdoor en door tactisch onderzoek van de recherche kwam ook een tweede en derde verdachte in beeld. De drie verdachten, een 17-jarige, en twee 20-jarige mannen allen uit Utrecht, werden de volgende dag, op 19 april 2005 door het arrestatieteam van de politie aangehouden.

Tien overvallen zijn in wisselende samenstellingen gepleegd. Eén verdachte komt in aanmerking voor acht overvallen. De andere meerderjarige voor zeven overvallen en de minderjarige voor vier overvallen. Voor de twee meerderjarige verdachten zijn op woensdag 25 januari 2006 gevangenisstraffen geëist van respectievelijk 8 en 7 jaar. De rechter achtte op 8 februari zeven overvallen van de acht bewezen, deze verdachte kreeg zes jaar gevangenisstraf. Bij de andere verdachte achtte de rechter vijf van de zeven overvallen bewezen. Hij kreeg een gevangenisstraf van vier jaar. De minderjarige verdachte moet zich nog voor de kinderrechter verantwoorden.

Op 20 september j.l. werd een zogenaamde
slachtofferinformatiebijeenkomst georganiseerd op politiebureau Marco Polo in Utrecht. Daar kregen slachtoffers en benadeelden uitgebreide informatie van politie, de officier van justitie en het bureau slachtofferhulp, hetgeen zeer op prijs werd gesteld. Tijdens deze bijeenkomst bleek nog eens duidelijk hoe de overvallen ernstig hebben ingegrepen op het leven van enkele slachtoffers.