Gemeente Hengelo

Hulp aan dak- en thuislozen op peil

De hulp aan dak- en thuislozen in Hengelo ligt op peil. De gemeente Hengelo heeft in de zomer van 2005 onderzoek laten doen naar dak- en thuislozen en (zichtbare) verslaafden in de stad. Het onderzoek is uitgevoerd door Onderzoeksbureau Intraval uit Groningen. Het onderzoek was nodig omdat de gemeente meer wilde weten over de omvang van de groepen. Ook wilde de gemeente weten of het voorzieningenpakket dat de afgelopen jaren voor hen tot stand is gebracht voldoende is en goed functioneert.

Intraval heeft het onderzoek verricht door verschillende gegevens die over dak- en thuislozen en verslaafden bekend zijn bij politie en hulpverlening met elkaar te vergelijken. Ook heeft het bureau 25 Hengelose dak- en thuislozen en verslaafden geïnterviewd. Het totale aantal alcoholverslaafden dat bij TACTUS in behandeling is, is sinds 2000 met 25% gestegen naar 149. Uit het onderzoek van Intraval blijkt dat een minderheid daarvan tot de groep van problematische verslaafden die op straat overlast veroorzaakt gerekend kan worden. Het geschatte aantal harddrugsverslaafden in Hengelo is afgenomen van 217 (in 2000) naar 191 (in 2004). Hiervan zijn er 78 bekend bij politie of hulpverlening.

s Nachts nauwelijks daklozen
Daklozen die op straat verblijven vanwege het ontbreken van een plek om te slapen komen in Hengelo nauwelijks voor. In 2004/2005 werden binnen een periode van 1 jaar 8 daklozen op straat aangetroffen. Omdat het aantal daklozen al sinds jaren laag is, wordt in Hengelo geen nachtopvang geboden. In voorkomende gevallen kunnen Hengelose daklozen voor nachtopvang terecht bij het Leger des Heils in Enschede.

De dak- en thuislozen en verslaafden in Hengelo zijn positief over de voorzieningen die er voor hen zijn. Ze waarderen de goede organisatie van de voorzieningen en de kwaliteit van de hulpverlening.

Activiteitencentrum
De spil binnen het aanbod vormt het Activiteitencentrum Bij de Toren, gelegen naast het Stadhuis. In het Activiteitencentrum bieden TACTUS, Humanitas Onder Dak en Mediant mogelijkheden voor dagbesteding. Ook kan de doelgroep er dagelijks zonder afspraak terecht voor aanspraak, een maaltijd, hulp bij verslavingsproblematiek en schulden, een douche en kledingruil.

Uit het onderzoek blijkt dat er behoefte is aan uitbreiding van de mogelijkheden voor dagbesteding. Doordat Humanitas per 1-1-2006 van St. Joseph Wonen de ruimte naast het Activiteitencentrum (waar voorheen de Weggeefwinkel was gesitueerd) in bruikleen kon nemen, kan aan deze vraag tegemoet gekomen worden.

De gemeente gebruikt de uitkomsten van het onderzoek om het beleid voor dak- en thuislozen en verslaafden de komende jaren verder te verbeteren. Op woensdagavond 15 februari presenteert Onderzoekbureau Intraval haar onderzoek en de resultaten aan de commissie Werken en Zorg.