1.000ste drs. Managementwetenschappen

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Op 31 januari 2006 nam de 1.000ste afstudeerder van de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit Nederland zijn getuigschrift in ontvangst. Joost van Dongen ontving in studiecentrum Amsterdam zijn diploma uit handen van zijn scriptiebegeleider dr. Frits Kluijtmans, universitair hoofddocent Managementwetenschappen.

In 1990 studeerde de eerste student van de Open Universiteit af bij de faculteit Managementwetenschappen met een vrij wo-programma. Pas vanaf 1993 kwam de stroom afstudeerders op gang. De afgelopen vier jaar studeerden er 600 studenten af bij de faculteit, vooral in de ongedeelde opleiding maar sinds enige tijd ook als master of science. In de loop der jaren zijn er ook ruim 3.500 getuigschriften afgegeven voor Kort Hoger Onderwijsprogramma's en tienduizenden cursuscertificaten.

In het kader van het Lissabon-akkoord is overeengekomen dat het opleidingsniveau binnen de EU flink verhoogd moet worden. 'De Open Universiteit wil daar als aanbieder van leven-lang-leren graag haar bijdrage aan leveren. Wij verwachten over een jaar of vier het 2.000ste diploma Managementwetenschappen te mogen uitreiken', aldus prof. dr. Herman van den Bosch, decaan faculteit Managementwetenschappen. 'De alumni van de Open Universiteit spelen een niet te onderschatten rol in de kennisinnovatie. In tegenstelling tot afgestudeerden van andere universiteiten hadden vrijwel alle alumni van de faculteit Managementwetenschappen tijdens hun studie al een functie in het bedrijfsleven. Vaak gaat het om management- of adviserende functies. Met hun afstudeerproject maken ze wetenschappelijke kennis bruikbaar voor hun bedrijf of organisatie.'

Werkzaam als manager lag voor Van Dongen de keuze voor de Open Universiteit de hand. De belangrijkste redenen om voor de Open Universiteit te kiezen waren: de mogelijk van zelfstudie, de grote mate van vrijheid wat betreft de indeling van het curriculum en de wetenschappelijk verantwoorde manier van onderricht. Daarnaast is hij van mening dat de Open Universiteit op een goede wijze theorie weet te verbinden met de eigen ervaring van de student om het handelen in de beroepspraktijk zodoende effectiever te maken.

Joost van Dongen (1974) is werkzaam als Productmanager bij het staalbedrijf Corus in IJmuiden. Zijn afstudeeronderzoek naar uitbestedingsrelaties heeft hij ook in dit bedrijf uitgevoerd. Zijn scriptie, getiteld: 'Corporate performance management bij uitbesteding' verdedigde hij op 13 december 2005 met goed gevolg, waarmee de 1.000ste afstudeerder bij de faculteit Managementwetenschappen een feit was.