Gemeente Tilburg

Datum
9 februari 2006

Gemeente en woningcorporaties tekenen derde energieconvenant

De directeuren van de vier Tilburgse woningcorporaties WonenBreburg, TBV Wonen, TIWOS en St. Lambertus en wethouder Visschers van Milieu zullen op vrijdag 10 februari as. het derde energieconvenant ondertekenen. Dit energieconvenant komt voort uit het Europese project EPI-SoHo en heeft als doel concreet invulling te geven aan energiebesparing in de bestaande woningvoorraad in Tilburg. De bijeenkomst vindt plaats om 14.30 uur in de koffiekamer van de gemeenteraad, Stadhuisplein 130.

Bestendigen en innoveren
Het centrale motto voor dit derde energieconvenant is: bestendigen en innoveren. Bestendigen, omdat de verworvenheden van de afgelopen jaren en de nieuwe inzichten en mogelijkheden een vaste plek moeten krijgen in de dagelijkse processen en werkwijzen. Innoveren, omdat nog tal van verbeteringen denkbaar zijn en omdat de betrokken partijen in Tilburg nieuwe uitdagingen willen oppakken. De wijze waarop binnen dit convenant zal worden gewerkt, leidt tot voordeel voor de corporaties. Niet alleen wordt voldaan aan wettelijke richtlijnen. Ook wordt de woningvoorraad systematisch en planmatig beoordeeld op kwaliteit en kwaliteitsverbetering. Gedachte daarachter is dat investering in energiemaatregelen worden terugverdiend door lagere kosten vanwege een lager energieverbruik.

EPI-SoHo

Het derde energieconvenant komt voort uit het Europese project EPI-SoHo. Dit is een Europees project dat op initiatief van de betrokken Tilburgse partijen is ontwikkeld en als doel heeft grootschalig energieprestaties van woningen in kaart te brengen. De resultaten daarvan worden geïntegreerd in strategie en beleid. Hiermee wordt een kosteneffectieve wijze van energiebesparing mogelijk gemaakt en duurzaam verankerd in de corporatiepraktijk. Het project heeft een totale omvang van E 1,5 miljoen, waarvan het Nederlandse consortium ca. E 300.000,-- onderzoekssubsidie ontvangt. De Tilburgse partijen beogen met dit project hun energiedoelstellingen in het kader van het convenant te ondersteunen en internationale exposure te krijgen.

Geschiedenis

Op 23 november 2000 is door de gemeente, Wonen Midden Brabant en Essent het "Convenant direct toepasbare concrete energie besparende maatregelen" ondertekend. Doelstelling was het realiseren van energie besparende en/of duurzame energiesystemen in de bestaande bouw. Op 14 januari 2003 is een tweede energieconvenant ondertekend. Ditmaal door alle Tilburgse corporaties, Essent Retail en de gemeente. Binnen dit convenant zijn vele ambities gerealiseerd. Zo is er een groot aantal Energie Prestatie Adviezen (EPA's) uitgevoerd en is er veel aandacht geweest voor het informeren van de huurders over energiemaatregelen. Daarnaast hebben de corporaties in hun groot onderhoud- en renovatieplannen als ook bij nieuwbouw vele energiemaatregelen toegepast. Verder was en is het E-team ook beschikbaar voor de huurders van de corporaties. Dit team adviseert gratis de huurders over het energieverbruik en de eventuele besparingsmogelijkheden. Tenslotte zijn diverse zonne-energiesystemen geplaatst.

Een belangrijke drijfveer voor de betrokken partijen is het vroegtijdig voorbereid zijn op de komende wettelijke verplichting ten aanzien van de Europese richtlijn die de lidstaten verplicht wetgeving te maken met betrekking tot de energieprestaties van gebouwen.

Voor de pers:
Tom Wouters, Afdeling Communicatie, telefoon 013 542 88 05 Thomas Heesters, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 99 52

---- --