Gemeente Rotterdam

Nr. 46
9 februari 2006

School boven werk, werk boven uitkering

Jongerenloket helpt

'School boven werk, werk boven uitkering. Onderwijs is nog altijd het beste ticket om aan een baan te komen', aldus wethouder Van Sluis (Economie en Werkgelegenheid) tijdens een bijeenkomst op het Rotterdamse Jongerenloket. Van Sluis deed daar vanmiddag een intake en sprak met jongeren en medewerkers.

De aanpak van het Jongerenloket begint vruchten af te werpen. Vorig jaar is het aantal jongeren dat terugkeerde naar school verdubbeld. Het aantal jongeren met een bijstandsuitkering is ten opzichte van begin 2004 gedaald met 35% (van 2751 naar 1802). De verwachting is dat dit aantal verder zal afnemen aangezien op dit moment elke jongere met een bijstandsuitkering wordt begeleid naar werk.

Door de verbeterde samenwerking heeft het Jongerenloket beter inzicht in de specifieke problemen van de Rotterdamse jongeren. Zo blijkt uit het vandaag verschenen rapport Werkloze jongeren in Rotterdam dat Rotterdam van de drie grote steden in januari 2005 de meeste jongeren in de bijstand had. Het overgrote deel bestaat uit alleenstaanden en éénoudergezinnen. De bijstandsafhankelijkheid onder jongeren met een buitenlandse achtergrond blijkt vijf keer zo hoog als onder jongeren van Nederlandse origine. De gezamenlijke aanpak van deze problematiek door het Jongerenloket wordt door dit rapport het 'meest verregaand' genoemd van de drie grote steden. Zo is er inmiddels voor jonge moeders een speciale aanpak opgesteld en is er een project voor Antilianen in voorbereiding. Ook wordt momenteel gewerkt aan een nieuw actieprogramma Voorkoming en bestrijding Jeugdwerkeloosheid.

In het Jongerenloket komen sinds januari 2005 alle Rotterdammers tussen de 17 en 23 jaar die op zoek zijn naar scholing, werk of een uitkering. Doel van het loket is economische zelfstandigheid. Jongeren zonder startkwalificatie (circa 90%) worden terug naar school geleid. Lukt dat niet, ook niet met een leerwerktraject, dan is werk de tweede keuze. Regulier werk, een reïntegratietraject of anders de verplichte stage WorkFirst. Pas in uiterste instantie is een uitkering aan de orde, eventueel in combinatie met een zorgtraject. Het Jongerenloket is een samenwerking van het CWI en de diensten Jeugd, Onderwijs en Samenleving en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

noot voor de redactie/