Olympische Spelen milieuvriendelijker met Europees Ecolabel

Smk europees ecolabel

Bij de organisatie van de Olympische Spelen wordt altijd veel aandacht besteed aan zorg voor het milieu. Zo ook bij de komende Olympische Winter Spelen, van 10 tot 26 februari 2006 in Turijn, Italië. Door gebruik te maken van het Europees Ecolabel, een Europees milieukeurmerk, gaat Italië nu nog een stap verder dan voorgaande Spelen.

In de moderne Olympische gedachte horen de spelen bij te dragen aan een vreedzame en betere wereld. Daarom is het een passende trend om de milieubelasting van dit enorme sportevenement zoveel mogelijk te beperken. Iedere organisator van de Olympische Spelen probeert deze duurzamer in te richten dan voorgaande edities.

In Italië wordt de slag op milieugebied onder meer gemaakt met behulp van het Europees Ecolabel. Dit Europese milieukeurmerk wordt gebruikt als richtlijn en hulpmiddel bij het verbeteren van de milieuprestaties. Twaalf hotels in de omgeving van Turijn zijn voor de Olympische Spelen gecertificeerd met het Europees Ecolabel. Verder loopt voor het grootste mediadorp een certificeringstraject voor het Europees Ecolabel.

De hotels die gecertificeerd zijn voor het Europees Ecolabel, hebben maatregelen genomen zoals vermindering van het verbruik van water en energie, het aanbieden van praktische milieu-informatie aan de gasten en vermindering van het gebruik van schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu.

De organisatoren van de Olympische Spelen hebben ook aandacht besteed aan duurzaam inkopen. 38% van alle producten die worden ingekocht hebben een milieukeurmerk, zoals het Europees Ecolabel. Daarnaast worden de sponsors van de Spelen door de organisatie aangespoord om ook zo milieuvriendelijk mogelijk te werk te gaan.

Het Europees Ecolabel
Het Europees Ecolabel wordt in Nederland vertegenwoordigd door SMK (Stichting Milieukeur). In 1992 heeft de Europese Unie het Europees Ecolabel opgericht met als doel producenten te stimuleren tot het vervaardigen van milieuvriendelijke producten en de consument de mogelijkheid te bieden bewuste en betrouwbare milieukeuzes te maken. Alle Europese lidstaten zijn betrokken bij de ontwikkeling van het Europees Ecolabel en het is in alle Europese lidstaten geldig.
In Europa komt het keurmerk voor op een paar duizend non-food producten/diensten uit verschillende productgroepen. De producten variëren van verf en toeristische accommodaties/hotels tot (toilet)papier en wasmiddelen.

Den Haag, 9 februari 2006