Oranje fan juicht in zijn eentje thuis voor de buis

Unilever nederland

ORANJE FAN JUICHT IN ZIJN EENTJE THUIS VOOR DE BUIS
Erben en Marianne favoriet

Rotterdam, 9 februari 2006 - Aan de vooravond van de start van de Olympische spelen blijkt dat de uitbundige Oranje fan ook thuis in zijn eentje voor de buis flink juicht voor zijn Olympische helden. Dit komt naar voren uit een onderzoek naar Nederlands juichgedrag dat werd uitgevoerd in opdracht van Rexona. Tijdens de aankomende Olympische Winterspelen in Turijn zal Nederland het hardst voor Erben Wennemars en Marianne Timmer juichen. Daarnaast kunnen ook Gretha Smit en Sven Kramer op behoorlijk wat sportieve support rekenen.

Oranje-ergernis
Juichen behoeft enige vorm van alertheid, want juichen kan ook tot irritatie leiden. Ruim 3 op de 5 Nederlanders (63%) ergert zich wanneer er op een ongepast moment gejuicht wordt. Ook levert overdreven hard juichen in iemands oor (52%) of blokkade van het gezichtsveld (45%) irritatie op. Een meerderheid van de Nederlandse supporters juicht wellicht daarom zelfs net zo lief alleen voor de tv (65%). Overigens juicht Nederland niet alleen om de prestaties van hun eigen land, bijna 1 op de 3 Nederlanders gaat ook uit zijn dak bij een fout van de tegenstander (28%).

Nuchtere Noorderling juicht het hardst
Het stereotype beeld van de Nuchtere Fries kan worden bijgesteld. De meest uitbundige juichers en supporters komen namelijk uit het Noorden van ons land. De Groningers, Friezen en Drenten zorgen er voor dat het dak eraf gaat tijdens de komende Winterspelen (39% Noorderlingen versus 31 tot 32% overige regio's).

Juichvrees
'Tijdens het juichen brak ik mijn hand, omdat ik 'em tegen de bar aansloeg.' Het Nederlandse publiek blundert in hun juichenthousiasme wat af. Zo heeft ruim eenderde iemand wel eens iets uit handen geslagen (31%), te vroeg of te laat (18%) of als enige gejuicht (18%). 1 op de 10 kreeg het schaamrood op de wangen toen ze per ongeluk voor de tegenstander juichten.
Als een Nederlander zich ongemakkelijk voelt, zal hij niet of nauwelijks juichen. De top 5 van juichbelemmeringen omvat:

1. niet op je gemak voelen (70%)

2. merken dat anderen in je omgeving niet juichen (27%)
3. geen ruimte hebben om te juichen (20%)

4. last hebben van zweetoksels (10%)

5. vrouwen: oksels niet hebben geschoren (14% van de vrouwen )

Hoe spannend een wedstrijd ook is, een sanitaire stop is vaak onvermijdelijk. Toch stelt 1 op de 3 Nederlanders een wc-bezoek tijdens een wedstrijd uit om maar geen juichmoment te hoeven missen.