Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 027

datum: 8 februari 2006

Verkeerscommissie overhandigt onderzoek aan wethouder

Samen aan de slag rondom scholen in Zielhorst

Vanmiddag heeft de verkeerscommissie van basisschool de Zonnewijzer het onderzoeksrapport 'School-thuisroute onderzoek in de wijk Zielhorst' overhandigd aan wethouder Gerda Eerdmans van Onderwijs. De verkeerscommissie heeft zelf onderzoek gedaan naar de verkeersonveilige situaties rond de basisscholen De Zonnewijzer, De Achtbaan, en de Kameleon in Zielhorst. Samengevat blijkt uit het onderzoek dat de schoolomgeving niet alleen veiliger wordt door fysieke maatregelen maar vooral ook door ander verkeersgedrag.

De gemeente Amersfoort ondersteunt en faciliteert de werkgroep die verder aan de slag gaat met de resultaten van het onderzoek. Wethouder Gerda Eerdmans juichte vanmiddag het initiatief van de verkeerscommisie van harte toe: "dit onderzoek is een fantastisch aangrijpingspunt om de knelpunten in de wijk aan te pakken. Het college van B&W is onder de indruk van de inspanning die de ouders geleverd hebben om dit onderzoek op touw te zetten". Eén van de verkeersouders gaf aan dat zij hopen dat hun initiatief voor een veiligere verkeerssituatie in Zielhorst zal zorgen en dat dit een voorbeeld mag zijn voor andere wijken in de stad.

Samenwerken zorgt voor draagvlak

In de werkgroep participeren de gemeente als het gaat om maatregelen in de openbare ruimte, de politie voor handhaving, de school voor educatie en ouders voor voorlichting. De verkeersouders vinden dat een oplossing voor de knelpunten tot stand moet komen door een wisselwerking tussen

de verschillende betrokken partijen. De gemeente vindt de participatie van ouders van belang.

Juist door deze samenwerking ontstaat een breed draagvlak voor de te nemen maatregelen.

Resultaten uit het onderzoek

Uit de enquête die gehouden is onder kinderen en ouders van de drie basisscholen komen de volgende knelpunten als belangrijkste naar voren: . De verkeerssituatie rondom de Kameleon, de oversteek van de Hendrik Keijzerlaan met de Bombardonstraat en de oversteek van de Zielhorsterlaan met de Albert Schweitzersingel. . De snelheid en de drukte van het verkeer in de wijk. Mogelijke oplossingen zijn snelheidsremmers, oversteekbegeleiding en het plaatsen van verkeerslichten. . Slecht zicht en moeilijke oversteekbaarheid als gevolg van de drukte rond de scholen en geparkeerde auto's. Duidelijke parkeerregels en controle worden als mogelijke oplossing aangedragen.

'De Spiegel'

De oorzaak van geconstateerde knelpunten ligt ook bij het verkeersgedrag van kinderen en ouders zelf. De verkeerscommissie adviseert kinderen en ouders de hand in eigen boezem te steken. Ze moeten worden geconfronteerd met hun eigen gedrag en kijken waar ze kunnen bijdragen aan een veiligere school-thuisroute.

Ontstaan van de werkgroep

De verkeerssituatie rondom scholen in Zielhorst was voor de ouders van basisschool De Zonnewijzer een aantal jaar geleden aanleiding om een verkeerscommissie op te richten. Deze verkeerscommissie heeft, met steun van de gemeente, een onderzoek gedaan dat een totaalbeeld geeft van de verkeerssituatie rond de drie scholen en verkeersgevaarlijke punten op de schoolroutes.

Vervolg

Aan de hand van het rapport wordt nu een werkgroep van betrokkenen opgericht die verder aan de slag gaat met het prioriteren en oplossen van de verkeersknelpunten. Voor de uitvoering van maatregelen is door de gemeente Amersfoort uit het project 'Verkeersveiligheid rond scholen' een budget van E 60.000,- beschikbaar gesteld.

De ouders in de werkgroep vinden dat een oplossing voor de knelpunten een wisselwerking is tussen de verschillende betrokken partijen. De gemeente als het gaat om maatregelen in de openbare ruimte, de politie voor handhaving en de school om voorlichting te geven aan de leerlingen en de ouders (gedrag aanpassen). Daarom participeren in de werkgroep ook de Gemeente Amersfoort, 3 VO en de politie.

Informatie: Faouzzia Zaghdoud, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 47 82, e-mail f.zaghdoud@amersfoort.nl.


---- --