Dienstenbond CNV

Leden stemmen in met CAO Drogisterijen
09-02-2006

Een overgrote meerderheid (92%) van de leden heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Hetzelfde is gebeurd bij FNV Bondgenoten. Dit betekent dat de Cao voor de drogisterijbranche een feit is geworden. De Cao heeft een looptijd van 1 april 2004 tot en met 31 maart 2007. Het feit dat deze cao nu voor langere tijd is afgesloten houdt niet in dat de CNV Dienstenbond tevreden is en gaat stilzitten of achterover leunen!

Over de uitkomsten van het onderhandelingsresultaat zijn nog de nodige vragen en opmerkingen binnengekomen. In deze info wil ik ze kort behandelen. Eerst even kort over de terminologie. Als er een onderhandelingsresultaat is, betekent dit, dat er niet op alle punten bereikt is wat je wilt bereiken. De onderhandelaar schat in dat er niet meer te halen is. Wordt wel (bijna) alles binnengehaald dan heet dat een principe akkoord.

Met name op het gebied van VUT/prepensioen en arbeidsongeschiktheid zaten vakbonden en werkgevers in dit CAO-overleg totaal niet op één lijn. Met betrekking tot de pensioenen heeft de CNV Dienstenbond ingezet om bestaande VUT afspraken te handhaven. Dit is helaas niet gelukt. Het kabinet heeft beleid ingezet dat langer doorwerken stimuleert. Afspraken op het bestaande niveau handhaven betekent dat er dan extra geld op tafel moet komen. Werkgevers wilden dat niet betalen. Onze inzet is daarna geweest om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Voor een aantal mensen die dicht tegen hun Vutleeftijd aanzitten heeft dit tot gevolg dat zij langer door moeten werken. Voor mensen van 54 jaar en jonger zelfs 3 jaar langer. Dit is natuurlijk erg vervelend; zeker in een tijd waarin de werkdruk in de drogisterijbranche behoorlijk oploopt. Aandacht voor het binnen de perken houden van deze werkdruk en leeftijdsbewust personeelsbeleid zullen daarom belangrijke zaken zijn waar wij de komende tijd aandacht aan zullen besteden, zowel op bedrijfsniveau als binnen de gehele drogisterijbranche.

Dan de afspraken over arbeidsongeschiktheid. Ook bij het totstandkomen van deze afspraak speelt het kabinetsbeleid een belangrijke rol. Het kabinet heeft ervoor gezorgd dat bedrijven 2 jaar lang verantwoordelijk blijven voor hun zieke werknemers. Werkgevers zijn hierbij verplicht om 170% van de maximale 200% van het salaris door te betalen. Teruggang in inkomen is, volgens het kabinet, een stimulans voor zieken om weer aan de slag te gaan. Er zijn mogelijkheden voor werkgevers en werknemers om die 170% aan te vullen tot een hoger percentage. Hierover hebben we onderhandeld met als resultaat 100% in de eerste 26 weken, 90% in de 2e 26 weken van ziekte en 80% in het gehele 2e jaar. Wordt actief meegewerkt aan de reïntegratie dan wordt de uitkering in het 2e ziektejaar 90%. Voor de CNV Dienstenbond betekent deze afspraak dat het nog belangrijker wordt om een goed preventie- en ziekteverzuimbeleid te hebben. Ook hier zullen we dus op bedrijfs- en brancheniveau veel aandacht voor hebben.

We zullen u regelmatig informeren over de voortgang op bovenstaande punten.

Tot slot willen wij de leden van de CAO-commissie bedanken. Dankzij de inzet van deze leden is de bestuurder veel beter geïnformeerd over de meningen die op de werkvloer leven. Wilt u ook graag betrokken worden bij de CAO-ontwikkelingen neemt u dan contact op met uw bestuurder Marten Jukema (035-6460580) of per e-mail n.poelgeest@cnvdibo.nl