Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO Vaste Medewerkers uitzendbureaus 09-02-2006

CNV Dienstenbond heeft met ABU een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe CAO voor de circa 15.000 intercedenten en consulenten in de uitzendbranche.

In de afgelopen weken zijn de teksten van het resultaat en de nog resterende meningsverschillen opgeruimd. Bijgaand willen we u graag het resultaat presenteren en u uitnodigen om uw stem uit te brengen.

In het onderhandelingsresultaat is een CAO overeengekomen met een looptijd van 2 jaar, met een loonsverhoging van 1,5% per 1 april 2006,
1,5% per 1 januari 2007 en een eenmalige uitkering van 0,5% per 1 juli 2007. Belangrijke pijlers onder dit resultaat zijn de afspraken over pensioen, werkdruk en loondoorbetaling bij ziekte.

De pensioenrichtlijn gaat vanaf 1 januari 2007 op de schop. Nadelige bepalingen zoals een late deelnemersleeftijd (vanaf 25 jaar) en een wachttijd van een jaar worden geschrapt. Ook wordt het salarisdeel waarover pensioen wordt opgebouwd behoorlijk vergroot. Voor de werknemers komt zo een fatsoenlijker pensioenopbouw binnen bereik.

De werkdruk is, na grondig onderzoek, bewezen hoog ten opzichte van andere sectoren in de zakelijke dienstverlening. In de komende CAO zal dit probleem met de ABU worden ingedamd. Vanaf februari zal volgens stappen worden gewerkt: 1. inventariseren van praktijkervaringen onder werkgevers en werknemers; 2: organiseren van informatieoverdracht (kennis, instrumenten, goede voorbeelden, etc); 3. monitoring; 4. vervolgmeting van de resultaten.

Voor de opvolging van de WAO zijn oplossingen gevonden. Inhoudelijk gaat het om de loondoorbetaling bij ziekte. In verschillende situaties (volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt) zijn voor opvolgende jaren van ziekte aparte afspraken gemaakt. Ook de WAO-hiaat verzekering wordt hierin betrokken. Aan u wordt voorgesteld om de WAO-hiaat verzekering door te laten lopen in een WGA-hiaat verzekering. Op deze manier kunnen de nieuwe gaten worden gedicht, in de loondoorbetaling volgens de nieuwe wet.

Hoe verder?
Het woord is aan u. Via e-mail kunt u uw stem uitbrengen. Graag zien we uw reactie terug uiterlijk op 20 februari aanstaande voor 17.00 uur.

Waardering
Het onderhandelingsresultaat is een compromis tussen CNV Dienstenbond en de ABU. Niet al onze eisen zijn verzilverd. Op basis van de signalen van leden, vertaald in de voorstellen van CNV Dienstenbond, hadden we graag meer resultaat geboekt in de loonontwikkeling. Aan de andere kant krijgt pensioen als arbeidsvoorwaarde eindelijk volwaardige aandacht. Ook is er eindelijk erkenning van de hoge werkdruk én de wil om hier iets aan te doen. Vooral deze overwegingen brengen ons per saldo, tot een positief advies over dit onderhandelingsresultaat.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl