Dienstenbond CNV

Start CAO-overleg VHD
09-02-2006

De directie heeft de vakorganisaties uitgenodigd om te praten over een VHD-CAO. De directie heeft aangegeven dat het noodzakelijk is om over andere arbeidsvoorwaarden te praten gelet op de situatie, waarin het bedrijf zit. De vakorganisaties hebben aangegeven dat bij de medewerkers de noodzaak hiervan niet wordt ingezien.

Nadat het Sociaal Plan is afgesproken en nadat collegas gedwongen hebben moeten vertrekken in verband met het missen van de Renault-order, heeft de directie de vakorganisaties uitgenodigd om te praten over het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden in de CAO. De directie gaf aan dat de noodzaak om de arbeidsvoorwaarden aan te passen niet gewijzigd is en dat zij hierop 10% willen bezuinigen. Wij hebben verschillende argumenten hiertegen aangevoerd:
* bij de medewerkers wordt de noodzaak niet gezien;
* een negatieve aanpassing van de arbeidsvoorwaarden heeft gevolgen voor de motivatie;

* er is een 13e maand uitbetaald en dat geeft de indruk dat het zo slecht niet gaat;

* er onvoldoende inzicht is wat de gevolgen zijn van de voorgestelde veranderingen.

Tevens hebben wij aangegeven dat de problemen met betrekking tot de veranderingen met name zitten in:

* het loon;

* het salarissysteem;

* de toeslagen;

* het verlof

Als er al een geharmoniseerde CAO wordt afgesproken dan zal er voor de zittende medewerkers een hele goede overgangsregeling moeten worden afgesproken. De directie heeft aangegeven medewerkers te zullen inlichten over de noodzaak van de aanpassing. Deze sessies hebben deze week plaats. Ons is toegezegd dat wij schriftelijk een nadere onderbouwing van de noodzaak en een analyse krijgen van waar wij het nu concreet over hebben en welke gevolgen de plannen concreet voor medewerkers hebben. Op 2 maart a.s. praten wij weer verder. De directie zal dan met een aangepast voorstel komen, waarbij zij rekening houdt met de door ons gemaakte opmerkingen.

Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@cnvdibo.nl).