Gemeente Leiden

Drie Leidse kunstenaars naar ijs-en sneeuwsculpturenfestival in Perm (Rusland)

Van 13 februari 2006 tot 19 februari 2006 zijn de Leidse kunstenaars Clazien Juffermans (professioneel beeldhouwer) en Dolores Perquin en Else Smalbraak (amateur beeldhouwers) in het Russische Perm om deel te nemen aan het ijs- en sneeuwsculpturenfestival dat daar voor de twaalfde keer wordt georganiseerd. Perm is een stad in de Oeral en telt ruim 1 miljoen inwoners.

De uitnodiging uit Perm kwam in Leiden terecht via de Engelse stad Oxford. Oxford is een van de zustersteden van Leiden en heeft ook een stedenband met Perm. Begin december werden de eerste contacten met Perm gelegd, hetgeen uiteindelijk leidde tot een uitnodiging om mee te doen aan het jaarlijkse ijs- en sneeuwsculpturenfestival.

De kunstenaars gaan een grote -en koude- uitdaging aan: maak van een blok sneeuw van drie bij drie bij drie een -meer dan manshoge- sculptuur! Randvoorwaarden: temperaturen tussen de min 10 en min 30 graden Celcius, géén elektrische hulpmiddelen en een volkomen onbekend gezelschap van Russische en internationale teams 'from all over the world'. Juffermans, Perquin en Smalbraak hebben inmiddels op een schaal van 1 : 10 een kleimodel gemaakt om straks enig zicht te hebben en houden op de afmetingen en spreken als wens uit: "En nu maar hopen dat het werken met een blok sneeuw in onbekend lage temperaturen gaat lukken.. en dat snijdende poolwinden en sneeuwstormen zich even gedeisd houden!"

Het organiserend comité in Perm beschrijft op poëtische wijze waarom het festival half februari georganiseerd wordt. "One of the reasons the Festival is held at the end of winter is philosophical - to draw attention of people to disappearing beauty".

Nadere informatie:
Else Smalbraak, tel. (071) 576 71 85, of galerie Kleintje Kunst, tel. (071) 514 25 51. e-mail: else.smalbraak@planet.nl of info@kleintjekunst.nl

Fons Delemarre, bureau Communicatie, tel. (071) 516 50 55

Bijlage: foto kleimodel van beeld 'Voorlezen'.

---- --