Gemeente Beverwijk


Grote inspraakavond over plannen Stationsplein

Het college van burgemeester en wethouders nodigt alle Beverwijkers en Wijk aan Zeeërs uit om mee te praten en te denken over de ontwikkelingen op het Stationsplein. Hiervoor wordt op maandag 13 februari 2006 een inspraakavond georganiseerd in de grote zaal van het Kennemer Theater. Deze avond begint om 19.30 uur.

Onder de naam "Beverwijk Vitale Stad" gaat er in Beverwijk de komende jaren veel gebeuren. Voor één van de belangrijkste plannen die onder deze noemer vallen, het Stationsplein en het Hertenkamp, is nu een stedenbouwkundige invulling, oftewel een plan voor de inrichting van het gebied, gemaakt. Op deze historische locatie in Beverwijk komen allerlei zorgvoorzieningen, maar ook het Stadhuis, de school van Heliomare, een hotel en woningen.

Presentatie plannen
Tijdens de inspraakavond presenteert de bekende architect-stedenbouwkundige Ashok Bhalotra de twee modellen die zijn ontwikkeld voor de stedenbouwkundige uitwerking, het zogenaamde "Hof" en "Boog" model. Verder wordt informatie gegeven over de invulling van Stationsplein, de infrastructuur, de openbare ruimte en parkeren.

Hoe gaat het Stationsplein eruit zien?
Ook de maquette die van het gebied is gemaakt (zie foto's) staat op de inspraakavond in het Kennemer Theater. Deze maquette geeft een goede impressie van hoe het Stationsplein er in de toekomst uit gaat zien. De maquette en een DVD van het 'toekomstige' Stationsplein zijn nu al in de publiekshal van het Stadskantoor te bekijken.

Tijd voor vernieuwing
Het is voor Beverwijk hoog tijd om te werken aan de stedelijke vernieuwing. In de jaren zestig is Beverwijk door de economische ontwikkeling zeer snel gegroeid. Het inwoneraantal groeide snel en in rap tempo werden er nieuwe wijken bijgebouwd in de stad. Beverwijk heeft te maken met verouderde wijken, knelpunten in het winkelbestand, grote lege ruimten als het Stationsplein, verouderde plekken als het Meerplein, verstopte verkeersaders en parkeerproblemen.

De ontwikkelingen in het stationsgebied hebben een relatie met de volledige verjonging en revitalisering van Beverwijk. Oftewel; de gemeente wil Beverwijk nieuw leven inblazen. Er zijn duidelijke verbanden tussen het verplaatsen van het Stadskantoor en de ontwikkeling van de Wijkerbaan en ook met het verplaatsen van Heliomare waarmee in Wijk aan Zee de broodnodige ruimte voor een grote woningbouwlocatie vrijkomt. Ook wordt er nu eindelijk een invulling gegeven aan de toegangpoort naar Beverwijk en Velsen-Noord. Jarenlang was het niet al te fraaie de Waardterrein, met of zonder containers, het eerste wat de bezoekers van Beverwijk en Velsen-Noord zagen. Straks is er een entree die recht doet aan de voormalige historische grandeur van deze plek.

Zorgtrefpunt
Met de grote welzijns- en zorginstellingen wordt gekeken naar wat de mogelijkheden zijn om in het stationsgebied een zorgtrefpunt met stedelijke zorgvoorzieningen te realiseren. In het stedelijk trefpunt kunnen mensen terecht voor een breed aanbod van zorg en welzijn. Het stationsgebied is een plek bij uitstek om hoogwaardige voorzieningen te creëren. Het is goed bereikbaar en centraal gelegen. In het stationsgebied komt ook plaats voor horeca (waaronder een hotel), kantoren en woningen.

Loopbrug over het spoor
Het startschot voor de ontwikkelingen in het stationsgebied werd vorig jaar al gegeven met het slaan van de eerste paal voor de passerelle (loopbrug) die over het station Beverwijk naar de Woonboulevard wordt gebouwd. Gedeputeerde T. Hooijmaijers verrichtte hiervoor op 14 december 2005 de handeling.

Plannen ter inzage
Het plan ligt tot en met woensdag 1 maart 2006 ter inzage op het Stadskantoor (balie Publiekszaken), de centrale bibliotheek Beverwijk (Kerkstraat 144 te Beverwijk) en de bibliotheek vestiging Wijk aan Zee (Dorpsduinen 6 te Wijk aan Zee). Tot 2 maart 2006 kunnen belanghebbenden mondeling en schriftelijk zienswijzen inbrengen.